fbpx

Zuckerberg: Bijela kuća vršila pritisak na Metu da cenzurira sadržaj o Covidu

Zuckerberg: Bijela kuća vršila pritisak na Metu da cenzurira sadržaj o Covidu

Foto: Alex Wong/Getty Images

Glavni izvršni direktor kompanije Meta Mark Zuckerberg izjavio je kako žali što se ta kompanija povinovala pritisku administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena da cenzurira sadržaj na društvenim platforama, prenosi agencija Tanjug.

Zuckerberg je u pismu američkom Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma američkog Kongresa, kao odgovor na istragu o moderiranju sadržaja na online platformama, detaljno opisao kako su se visoki zvaničnici administracije oslanjali na kompaniju da cenzuriraju određene objave o Covidu.

“Vjerujem da je pritisak Vlade bio pogrešan i žalim što nismo bili otvoreniji o tome. Vjerujem kako ne bi trebali kompromitirati naše standarde sadržaja zbog pritiska bilo koje administracije u bilo kojem pravcu”, naveo je čelnik kompanije Meta i dodao da naredni put na to neće pristati.

Podrška republikanaca

Zuckerberg je također rekao kako mu je žao što je Meta cenzurirala sadržaj u vezi sa izvještavanjem New York Posta o Hunteru Bidenu, sinu predsjednika SAD-a uoči izbora 2020. godine.

Republikanci, predvođeni predstavnikom savezne države Ohio u Predstavničkom domu Kongresa Jimom Jordanom, pozdravili su Zuckerbergovo pismo, nazvavši ga “velikom pobjedom za slobodu govora”.

Jordan je tvrdio kako je Bidenova administracija neopravdano vršila pritisak na platforme društvenih medija da uklone sadržaj o temama od korona virusa do Huntera Bidena.

Izvor: Agencije