fbpx

Žene u ratu: svaka četvrta beba je rođena u blizini rata tokom 2022. godine

 Žene u ratu: svaka četvrta beba je rođena u blizini rata tokom 2022. godine

Foto: AFP

600 miliona žena širom svijeta živi u krugu od 50 kilometara od zone sukoba, što je dvostruko više nego 1990-ih godina, navodi organizacija Care koja je objavila izvještaj o ženama u ratu.

Naše razumijevanje o tome kako žene doživljavaju rat i reaguju u ovim veoma složenim krizama često je zamagljeno narativima koji ih predstavljaju kao, u najgorem slučaju, nevidljive, ili u najboljem slučaju, žrtve“, navodi se u saopštenju ove organizacije, prenosi Mašina.

Izvještaj „Žene u ratu“ osporava te preovlađujuće stavove o ženama kao isključivo žrtvama ili nevidljivim u krizama. Izvještaj je pružio analizu kako žene podnose sukobe i ponudio preporuke o tome kako da se bolje odgovori na njihove jedinstvene potrebe i izazove u trenucima eskalacije oružanih sukoba. Među ključnim nalazima iz 15 zemalja u kojima su aktivni sukobi, izvještaj je pokazao da žene u ogromnoj većini, 91 odsto od preko 13.000 ispitanih žena, preuzimaju aktivne, vodeće i liderske uloge da podrže i podignu svoje zajednice na mjestima kao što su Ukrajina, Jemen, Kolumbija, Sirija i Gaza. Izvještaj pokazuje da postoje predrasude da su žene samo njegovateljice a muškarci lideri.

Njihov najveći prioritet, prema izvještaju, je osiguravanje osnovnih sredstava za preživljavanje, navodi se u saopštenju ove organizacije. „Žene obezbjeđuju hranu i sklonište onima koji bježe iz svojih domova. One postaju hraniteljke svojih porodica. One su zagovornice promjena. One grade moćne mreže promjena. 79 odsto žena pronalazi načine da učine zajednice bezbjednijim, 71 odsto njih pruža zdravstvene usluge, a 46 odsto diverzifikuje prihode kako bi se brinulo za svoje porodice.“

„Suočena sa prijetnjama i oskudicom, našla sam snagu u solidarnosti. Bez novca ali sa jasnom željom da pomognem, izgradila sam mrežu žena koje vjeruju u ideju dijeljenja onoga što imamo. Od stvari za bebe do osnovnih stvari, vršimo redistribuciju pomoći ne samo među nama, već i sa drugim domaćinstvima koja vode žene koje poznajemo a nisu mogle da dođu do pomoći“, citirana je u Izvještaju jedna žena iz Gaze.

Ovaj izvještaj pokazuje koliko su žene važne jer su prve koje priskaču u pomoć i predvode oporavak u regionima pogođenim sukobima i drugim krizama. „Ako svijet – i politike i programi pomoći – nastave da vide žene samo kao žrtve sukoba, mi ćemo nastaviti da propuštamo ključne prilike da podržimo njihovo moćno vodstvo“, rekla je Mišel Nan, predsjednica i izvršna direktorka organizacije Care.

Neki od dodatnih nalaza izvještaja iz zemalja u kojima su aktivni sukobi su pokazali da osnovne potrebe žena ostaju neispunjene. 58 odsto žena sa kojima je Care razgovarao u zonama sukoba reklo je da im je potrebna pomoć kako bi preživjele, najviše hrana. Izvještaj pokazuje i da je seksualno nasilje velika prijetnja. Više od 257 miliona žena je živjelo u zemljama koje su imale značajne izvještaje o seksualnom nasilju u sukobima tokom 2021.

Izvještaj pokazuje i da ugrožene zdravstvene usluge stavljaju žene i djecu u ozbiljan rizik. Svaka četvrta beba rođena 2022. je rođena u krugu od 50 kilometara od oružanih sukoba. „Svaka druga žena koja umre tokom trudnoće ili porođaja nalazi se u zoni sukoba. Smrtnost majki je više od 40 puta veća u nestabilnim kontekstima nego u zemljama u razvoju. Formalne liderske strukture isključuju žene, ugrožavajući mir i prosperitet za sve. Narativi sukoba nedovoljno predstavljaju žene. Samo 5 odsto članaka o sukobima u posljednjoj deceniji fokusira se na iskustva žena“, navodi se u Izvještaju.