fbpx

Zbog Delte radno vrijeme duže?

765 430 704b1fb3d7539987554595a65e4d5c53

Pred banjalučkim odbornicima na sjednici zakazanoj za 10. april trebala bi se naći Odluka o dopuni Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada. Prema prijedlogu, tržni centri najvećeg grada u Srpskoj trebali bi raditi i nedjeljom do 22 časa, umjesto do 16 časova.

Prvi čovjek grada prijedlog pravda potrebama turista.

Imajući u vidu da je grad Banjaluka kulturni, turistički i privredni regionalni centar, koji posjećuju brojni turisti iz okruženja, naročito vikendom i da postojeće radno vrijeme navedeno u važećoj odluci ne može zadovoljiti potrebe ciljne grupe, predlažemo produženje radnog vremena do 22 časa za trgovačke centre, pošto se u istim na jednom mjestu može zadovoljiti veći broj potreba tih lica.

Građani Banjaluke podijeljenog mišljenja o radu nedjeljom.

Jedni smatraju da je to dobro, dok drugi osporavaju.

U Privrednoj komori RS podržavaju duže radno vrijeme u tržnim centrima. Kažu da će to doprinijeti povećanju prometa, ali vjeruju da će poslodavci poštovati zakonske okvire rada.

Portparol Provredne komore Vladimir Blagojević kaže da neke procjene govore da na taj način bi se privukao veći broj kupaca, a to bi se indirektno odrazilo i na neke druge usluge, ali i na druge benefite koje bi Banjaluka na taj način imala.

I dok se priča o povećanju obima prodaje i bogatijoj turističkoj ponudi, postavlja se jasno pitanje misli li ko na radnike, koji će kako stvari stoje, ostati i bez nedjelje kao neradnog dana.

Iz granskog sindikata žestoko se protive najavljenoj odluci grada Banjaluka i smatraju da to nije ništa drugo nego udar na radnike. Podsjećaju da su krajem prošle godine pokrenuli inicijativu da se prekine rad u svim trgovinama nedjeljom, sa ciljem da se rad ovim danom bar na kratko ograniči.

Za predsjednika Sindikata trgovine, ugostitetljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Gorrana Savanovića to je u totalnoj suprotnosti sa onim što mi radimo, u suprotnosti sa dešavanjima u RS.

"Jer da je ovim ljudima dobro i da mogu da rade svake nedjelje ne bi odlazili u Austriju i Njemačku. Mislim da će prouzrokovati joše veći odlazak radnika vani zbog teških uslova i malih plata", kazao je Savanović.

I banjalučka opozicija je protiv ovog prijedloga. Sve detalje iznijeće na sjednici Skupštine grada.

"Ja svakako nisam za to. Vrlo je zanimljivo da ta odluka dolazi na Skupštinu upravo sada kada je otvoren Delta tržni centar. Smatram da nije korektno prema radnicima u najmanju ruku. A i razlog mi nije jasan. Spominju se turisti koji eto tako hrle u Banjaluku da dolaze nedjeljom baš u velili trgovački centar, kao što je Banjaluka, baš ovdje da dođu u šoping i to do 10 sati naveče. Smatram da Banjaluka nema potrebe za tim i da mi moramo voditi računa o našim radnicima", kazala je nezavisni odbornik Mirna Banjac.

I dok se čeka izglasavanje o novom prijedlogu, BN TV saznaje da određene radnje u sklopu novootvorenog Delta planeta, već rade nedjeljom do 22 časa.

Kako je to moguće bez donošenja odluke, saznaće se na sjednici gradskog parlamenta.

BN TV