fbpx

Zatvor za izborne prevare: Građani ne izlaze na izbore jer ne vjeruju u kredibilitet i integritet izbornog procesa i u rezultate izbora

BHizboriIfimes

Tužilaštvo Brčko distrikta nastavilo je raditi na procesuiranju izbornih prevara, a nedavno je podignuta i šesta optužnica. Optužnica je podignuta protiv Peje Mendeša, nosioca liste Hrvatske seljačke stranke (HSS) na lokalnim izborima 2020. u Brčko distriktu i Mate Gluhakovića.

Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta, za Oslobođenje ističe da je jedan dio predmeta presuđen i da se u svakom od njih radi o zatvorskim kaznama.

- U nekim predmetima smo sklapali i sporazume o priznanju krivice i nismo pristajali na drugu vrstu sankcija osim kazne zatvora, jer smatramo da i na takav način trebamo poslati poruku prevencije, ali i poruku počiniocima da su to ozbiljna krivična djela i da zaslužuju zatvorsku kaznu, govori Mujkanović, te dodaje da se nekoliko lica trenutno nalazi u fazi istrage i da bi se i ti predmeti trebali ubrzo okončati.

Naglašava da će za osumnjičena lica biti podignute optužnice, te da će to uglavnom iscrpiti istrage koje su vodili.

- Imamo još predmeta u kojima su prijavljene izborne nepravilnosti, ali nismo sigurni na koji način će biti okončani, jer su po nepoznatom počiniocu i ne možemo tvrditi da ćemo doći do počinilaca, objašnjava nam glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta i dodaje da se, u do sada procesuiranim predmetima, uglavnom radilo o zloupotrebama procedure glasanja iz inostranstva.

Oslobođenje