fbpx

Zatvor u Istočnom Sarajevu i dalje zaključan

4zatvor

Nisu se stekli uslovi. To je jedini odgovor koji se može dobiti iz Savjeta ministara BiH na pitanje zašto još nije otvoren Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, poznatiji kao državni zatvor.

Prema nezvaničnim informacijama, zapelo je na političkim dogovorima oko toga koja će partija dati svog čovjeka za direktora, ali i za još neke funkcije u zatvoru.

Gradnja objekta u Istočnom Sarajevu vrijednog 77,4 miliona KM počela je 2005. i završena prije nekoliko mjeseci, ali je Savjet ministara BiH nekoliko puta skidao s dnevnog reda odluke čije je usvajanje neophodno da bi zatvor otvorio vrata.

Prvo su nam rekli da odgovore na pitanja potražimo u Ministarstvu pravde BiH. Ali, nakon što smo im prenijeli saznanja iz tog resora da su oni uradili svoj dio posla i da je sve na predsjedavajućem Denisu Zvizdiću, iz pres službe Savjeta ministara BiH dobili smo sljedeći odgovor: “Prijedlog odluke o prestanku rada Jedinice za implementaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, njegovog Upravnog i Nadzornog odbora, te Prijedlog odluke o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH uvršteni su kao 30. i 31. tačka u dnevni red 167. sjednice Savjeta ministara BiH, od 11. marta 2019.”

Proslijedili su nam i zaključke s te sjednice, ali su oni identični za obje odluke, dakle i za prestanak rada Jedinice za implemetaciju i za početak rada Zavoda, i glase: “Savjet ministara ih nije razmatrao jer se nisu stekli uslovi za razmatranje i izjašnjavanje o ovoj tački, te se prolongira za jednu od sljedećih sjednica”.

U Srpskoj bez problema

Na pitanje da li Srpska trpi štetu zbog odlaganja početka rada zatvora, u Ministarstvu pravde su nam odgovorili odrično.

– Obzirom da u ovom trenutku stopa popunjenosti ukupnih zatvorskih kapaciteta, u kazneno-popravnim ustanovama u Republici Srpskoj, iznosi 60 odsto, trenutno nemamo problem sa smještajem lica koja je osudio Sud BiH – kaže služenica za odnose s javnošću Sanja Džombić.

(Srpskainfo)