fbpx

Zašto je prisustvo piralena u Incelu zabranjena tema?

Incel piralen

U Banjaluci je prikazan film „Piralen naš svagdašnji“ u kojem su prikazani zabrinjavajuća otkrića o nivou prisustva piralena u okolini, koja su se pojavila nakon požara u banjalučkoj Poslovnoj zoni Incel.

Dok su se pojedinci borili da se slučaj riješi, poručeno je nakon projekcije filma, mnogi nisu uradili skoro ništa kako bi kontaminirano tlo bilo uklonjeno.

Opasnost od piralena koji je 2019. godine završio u zemljištu je ogromna, poručeno je nakon projekcije, a do sada je nedovoljno urađeno da bude uklonjena ova ekološka opasnost koja prijeti građanima.

Odmah nakon pojave informacija o curenju piralena u medijima, gradski ekološki inspektor Tarjana Mišić je zatražila uzorkovanje zemljišta. Otkriveno je drastično veće prisustvo piralena od dozvoljenog. Ipak na drugom monitoringu, kaže Mišićeva, dešava se nešto sumnjivo. prekoračene vrijednosti su smanjene, pa je zatražena i treća analiza stanja.

Sve upućuje, kaže banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković, da neko nije želio da se pretjerano govori o ovoj veoma važnoj temi.

-To se više neće dešavati - kaže Stanivuković, navodeći da više neće biti zabranjenih tema.

- Posao čišćenja terena međutim prevazilazi nadležnosti i mogućnosti grada, zato će gradske institucije nastaviti da traže od resornog ministarstva da se više uključe kako bi ova ekološka opasnost bila otklonjena - kazao je Stanivuković.

BN