fbpx

"Zakon o stranim agentima" pred poslanicima NSRS

"Zakon o stranim agentima" pred poslanicima NSRS

Foto: N1

Nevladine organizacije, Delegacija Evropske unije i misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini apeluju na Vladu Republike Srpske da povuče iz skupštinske procedure Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, u javnosti poznat kao "Zakon o stranim agentima".

Pozvali su i zastupnike Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da, na sjednici 26. septembra, odbiju ovaj nacrt. Usvajanje ovog zakona, tvrde, nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodi.
Delegacija Evropske unije i Misija OSCE-a u BiH pozivaju poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da ne glasaju za sporni nacrt zakona, usmjeren na, kako navode, zastrašivanje i suzbijanje rada organizacija civilnog društva, označavajući njihove predstavnike kao navodne strane agente.

BRIAN AGGELER, šef Misije OSCE-a u BiH

"Ovaj zakon bi ozbiljno narušio pravo na slobodu udruživanja tako što bi u značajnoj mjeri smanjio već ionako nedovoljan i sve manji prostor za funkcionisanje organizacija civilnog društva, nezavisnih medija i zaštitnika ljudskih prava u Republici Srpskoj. Ukoliko bude usvojen, taj zakon bi imao veoma značajne i negativne posljedice na ostvarivanje osnovnih ljudskih prava građana u Republici Srpskoj".

Sporni nacrt zakona predviđa posebnu kontrolu nevladinih organizacija, koje se finansiraju iz inostranstva, i osnivanje registra neprofitnih organizacija osnovanih u Republici Srpskoj koje, kako se navodi, pomažu strani subjekti kao agente stranog uticaja. Premijer Republike Srpske kaže da se ovim zakonom želi urediti ova oblast i pita zašto se ne smije pričati o novcu koji neko dobija.

RADOVAN VIŠKOVIĆ, premijer Republike Srpske

"Ovo nije nikakav udar i obračun sa nevladinim sektorom. Meni je žao što se pojavljuju neke međunarodne institucije i traže... Izvinite, kako je moguće da Sjedinjene Američke Države skoro 100 godina imaju takav zakon koji je puno restriktivniji nego ovaj".

Za opoziciju u Republici Srpskoj sporni nacrt zakona je neprihvatljiv i suvišan, jer već postoji Zakon o udruženjima i fondacijama koji daje mogućnost da se sva finansiranja provjere.

MIRNA SAVIĆ-BANJAC, zastupnica u Narodnoj skupštini Republike Srpske (PDP)

"Nije vrijeme za taj zakon. On ne treba da postoji i da se usvaja, imamo mnogo mnogo važnijih problema koji jako dugo čekaju da se riješe, ne rješavaju se i smatram da je taj zakon neprihvatljiv i nepotreban".

Neprihvatljivo je da u slučaju kršenja ovog zakona resorni ministar može zatražiti od suda zabranu rada nevladine organizacije bez mogućnosti žalbe, navodi direktor Helsinškog parlamenta građana. Ističu da već sad osjećaju pritisak i targetiranje da su strani plaćenici što je, ističe, očigledna diskriminacija. Problematična mu je i zabrana političke aktivnosti, što ugrožava, kažu, slobodu izražavanja.

ALEKSANDAR ŽOLJA, direktor Helsinškog parlamenta građana Banja Luka

"Sve one organizacije koje budu govorile o transparentnosti institucija, korupciji, tenderima, javnim nabavkama mogu se naći pod sankcijama i mogu biti zatvarani".

Na povlačenje ovog zakona u Narodnoj skupštini pozvali su i u Centru civilnih inicijativa jer bi se usvajanjem, kako navode, podstakla otvorena cenzura i stigmatizacija civilnog društva.

BHRT