fbpx

Zakon o imovini nestao u 60 sekundi, opozicija u RS-u traži odgovore

Zakon o imovini nestao u 60 sekundi, opozicija u RS-u traži odgovore

Foto: N1

Vlast je mjesecima najavljivala zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, ali se on opet nije našao na dnevnom redu Narodne skupštine, pa opozicija traži odgovore

Zakon o nepokretnoj imovini, koji je povučen sa dnevnog reda na prošlom zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske, ni juče se nije našao pred poslanicima iako je to bilo najavljeno. Zakonodavac je, podsjećaju predstavnici opozicije, na prošlom zasjedanju parlamenta rekao da će se ovaj akt naći na sljedećoj sjednici NSRS-a, ali se to nije desilo.

ŠEST I PO ČLANOVA
- Sa kim se trguje, pregovara i sa kim se dogovaraju stvari od najvećeg mogućeg interesa za Republiku Srpsku, kao što je nepokretna imovina? Ministra pravde i generalnog sekretara Ministarstva smo pitali na kolegijumu da li će zakon biti na nekoj od narednih sjednica do kraja godine. Neće! Nešto se krupno dešava, rekao je šef Kluba poslanika PDP-a Igor Crnadak.

Vlast je ovaj zakon najavljivala mjesecima i upravo je taj akt bio jedan od krunskih argumenata u polemici koju je politička Banja Luka mjesecima vodila sa političkim Sarajevom. Donošenjem tog zakona, govoreno je tada, bio bi zaustavljen proces “otimanja entitetske imovine i njeno knjiženje na BiH”.

- Ako se zakon predlaže u hitnoj proceduri, kao što je predložen Zakon o nepokretnoj imovini, onda je nešto strašno hitno na dnevnom redu. Čak, ne daj Bože, opasno po Republiku Srpsku. Od ogromne važnosti. Nakon toga se u 5 do 12 zakon povlači radi konsultacija i to traje već ko zna koliko. Taj zakon ima šest članova i stao je na jedan i po papir formata A4, istakao je Crnadak.
Zajedno sa zakonom o nepokretnoj imovini nestali su i mnogobrojni sajtovi najvažnijih institucija Republike Srpske. Nakon višednevne informacione paralize sajtovi su vraćeni, ali sa novim domenom - “rs” umjesto dosadašnjeg “net”. Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da će “Srpska tužiti Amerikance zbog rušenja sajtova”.
- Naši prijatelji, lobističke advokatske kancelarije, spremaju tužbu protiv kompanije koja nas je bez obavještenja, najave i dopisa i bilo kakvog roka uskratila za uslugu koju smo imali uplaćenu do kraja februara 2025. godine. Podnijećemo tužbu, a advokati uveliko rade na tome. Domen “net” je zabranjen. Do kraja ove sedmice svi naši sajtovi će biti ponovo u funkciji. Najbitnije je da nismo izgubili nijedan podatak, ništa nije uništeno i otuđeno, sve je tu. Jedini problem je bio da nismo bili vidljivi, kazao je Višković.
O PROINTERU NI RIJEČI
Ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir poručio je da je obaranje, odnosno brisanje sajtova institucija Srpske još jedan pritisak na Republiku Srpsku i dodao da iza svega stoje SAD i Velika Britanija.

- Vlada Republike Srpske je napravila novi domen. Još se otklanjaju problemi. Za Vladu Srpske je vezano oko 3.000 raznih adresa. Do kraja nedjelje će to biti servisirano. Tehnički treba vremena da se to uveže. Vlada nesmetano radi i nema nikakve štete, naveo je Budimir, a onda odbio da odgovori na pitanje zašto Vlada Srpske sarađuje sa Prointerom, koji se nalazi na crnoj listi SAD-a.

Oslobođenje