fbpx

Zabranjeni skupovi povodom Dana državnosti BiH u RS, oštre reakcije iz FBiH

Zabranjeni skupovi povodom Dana državnosti BiH u RS, oštre reakcije iz FBiH

Foto: N1

Zabranjeni su skupovi povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu. Policija Republike Srpske smatra ih sigurnosnom ugrozom. Političari se ponovno prepucavaju.

Dužnosnici iz Republika Srpske sve argumentiraju nepostojanjem državnog zakona o praznicima, njihove kolege iz Federacije tvrde kako je riječ o političkim odlukama i zabranama. Naša ekipa bila je u Mrkonjić Gradu.

Obilježja Mrkonjić Grada, ali i plakat podrške Aleksandru Vučiću istaknuti na ulasku u grad. U srcu opštine istorijska građevina, zgrada prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a, dijelom obnovljena, na adresi je Svetog Save 1. Svakog 25.novembra Mrkonjičani su navikli na gužvu, antifašističke pjesme i obilježavanje praznika koji je jednima Dan državnosti, drugima istorijski datum. Ove godine skupovi su zabranjeni.

“Kaže kad nešto ne poštuješ ovo, zašto poštuješ ovo, to je prirodna stvar u BIH.”

“Otkud znam, ja sam zaboravio i kako je meni ime.”

“Ne volim politiku, svi su lopovi i jedni i drugi i treći. Narod nije takav, uvijek je složno živio, nikad nije branio, što sad brani…”

“Kakvi, ne slave ovdje, dođu iz FBIH, ima ovdje valjda udruženje boraca. Jako mi je žao što je zabranjeno.”

Neraspoloženi Mrkonjičani za priču ni o danu državnosti, ni o ZAVNOBIH-u. Brinu se kažu za sopstvene egzistencijalne probleme. Iz SABNOR-a BIH tvrde da je policijska odluka zapravo politička.

“Udariti u ZAVNOBiH znači udariti u BiH, to je pokušaj rušenja BiH na perfidan, drzak način. Zabrana obilježavanja antifašističkog nasljeđa je fašizam”, kaže Sead Đulić, predsjednik SABNOR-A BIH.

ZAVNOBIH, kako navode, kao temelj državnosti BIH brani većina političara iz FBIH.

“Složio bih se sa Komšićem. Plaše se da bi se ovaj dan nekome mogao svidjeti. Ne može niko izbrisati taj dio istorije. Ja ću sutra doći u Banjaluku, prošetaću. To niko mi ne može zabraniti. A zašto ne možemo sjesti u hotel, pustiti himnu BIH…Kukavički potez”, kaže Elmedin Konaković, NIP.

“S radošću svima onima koji slave čestitam”, izjavio je lider HDZ-a Dragan Čović u Orašju, gdje je prisustvovao 200. godišnjici otvaranja prve narodne škole u BiH. Odluku o zabrani skupova prokomentarisao je kao realnost BIH:

“Ne komentarišem takve poteze, to “realan ambijent Bosne i Hercegovine”.Promišljajući događaje koji su nas obilježili zadnjih 30 godina, s pozicije jednog, drugog ili trećeg naroda, što se manje budemo kritički osvrtali na izričaj onog drugog lakše ćemo doći do integriranog razmišljanja o onome što mi jesmo u Bosni i Hercegovini”, rekao je Dragan Čović, lider HDZ-a BIH.

I za vlast i za opoziciju u RS, ZAVNOBIH je neodvojiv od AVNOJ-a, a Dan državnosti nezakonit:

“Što se tiče nepostojećih praznika, to neka obilježavaju tamo gdje mogu i gdje nastoje da šire lažni mit o nekoj istoriji postojanja Bosne. U Republici Srpskoj može da se slavi samo ono što je zakonski definisano, a dobro se zna koji su to praznici. Za Republiku Srpsku je najvažniji 9. januar, koji će i ove godine biti veličanstveno obilježen”, rekao je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

“Pošto ne postoji državni zakon, ne vidim zašto bi policija odobrila takav skup”, kaže Vukota Govedarica , SDS.

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, zasjedalo je 25.novembra 1943.godine prvi put u Mrkonjić Gradu. Bio je to najviši politički i zakonodavni organ Federalne Države Bosne i Hercegovine. Predsjedavao mu je Vojislav Kecmanović, prvi potpredsjednik bio je Avdo Humo, ostali Aleksandar Preka i Đuro Pucar. Tadašnja usvojena Rezolucija i Proglas narodima BIH, pamte se i danas po onoj poznatoj: “BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, zbratimljena zajednica svih ravnopravnih naroda”.

N1