fbpx

Uprkos odlukama Ustavnog suda BiH danas se u Republici Srpskoj proslavlja 9. januar

defile rs 9 jan

U Republici Srpskoj danas se obilježava 9. januar, kao dan Republike Srpske, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Obilježavanje ovog dana počelo je juče, a u Banjaluci je veliki broj zvanica među kojima je predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, episkop banjalučki Jeferm, patrijar Porfiririje, ministri u Vladi Srbije, premijerka Srbije Ana Brnabić, ruski ambasador Igor Kalbuhov, francuski europaralamentarci i mnogi drugi.

U Banjaluci će biti upriličen svečani defile kroz centar grada. Početak je planiran u 12.00 časova, a činiće ga brojni učesnici.

Na platou ispred Palate Republike večeras u 19.00 časova biće upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske. Kocertu će prisustvovati i premijer Radovan Višković.

I u drugim gradovima u Srpskoj biće proslavljen Dan Republike. Tim povodom planirano je polaganje vijenaca na spomen-obilježja, svečane akademije. Uveče će koncertima na trgovima proslaviti trideseti rođenadan Srpske.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, izjavio je da nastavak neustavnog i nezakonitog obilježavanja 9. januara kao dana bh. entiteta RS stvara ambijent nesigurnog okruženja, iritira, uznemirava, provocira i diskriminira sve žrtve progona, teških zločina i genocida, šireći vjersku, nacionalnu mržnju i netrpeljivost prema građanima koji nisu bosanski Srbi pravoslavci.On je istakao da vlasti RS-a i ove godine nastavljaju praksu obilježavanja 9. januara kao ”Dana Republike” što predstavlja nezakonitu i neustavnu aktivnost, kršeći odluke Ustavnog suda BiH i vršeći krivično djelo.

Političari i zvaničnici iz RS smatraju 9. januar najznačajnijim datumom.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u martu 2019. je kao neustavan osporio današnji datum.

Izvor: Buka