fbpx

UN: Sedam posljednjih godina najtoplije dosad

pukotine zemlja mmn

Posljednjih sedam godina, od 2015. do 2021. bit će najvjerojatnije najtoplije dosad, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO), upozorivši da planet stupa na “nepoznat teren”.

Godišnji izvještaj o stanju klime “otkriva da se naš planet mijenja pred našim očima”, komentirao je UN-ov glavni sekretar Antonio Guterres.

“Od oceanskih dubina do vrhova planina, pod neumoljivim djelovanjem otapanja ledenjaka i ekstremnih meteoroloških pojava na čitavom planetu, ekosustavi i populacije planeta nestaju”.

Konferencija o klimi COP26 koja je počela u nedjelju u Glasgowu i trajat će dvije sedmice, treba biti “prekretnica za čovječanstvo i za planet”, dodao je u saopćenju kojeg citira AFP a prenosi Hina.

U prvih devet mjeseci 2021. prosječna temperatura je porasla oko 1,09 Celzijevih stepeni u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Zbog utjecaja fenomena Nine koji je početkom godine snizio temperaturu, ova godina neće potući rekord, ali će “najvjerojatnije” ipak biti između petog i sedmog mjesta.

Tako bi proteklih sedam godina još jednom bile najtoplije dosad. Najtoplija je i dalje 2016.

Porast prosječne temperature u posljednjih 20 godina (2002. – 2021.) prvi put premašuje simboličan prag od +1 Celzijeva stepena od sredine 19. stoljeća kad su se ljudi počeli koristiti fosilnim gorivima na industrijskom nivou.

“Činjenica da je prosjek u posljednjih dvadeset godina premašio +1 Celzijev stepen utjecat će na razmišljanje sudionika COP26 koji nastoje zadržati porast temperature u granicama utvrđenim Pariškim dogovorom”, komentirao je Stephen Belcher, naučnik britanske meteorološke službe koji je sudjelovao u pripremi izvještaja.

Glavna zadaća Pariškog dogovora je smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na temperature znatno ispod +2 Celzijeva stepena u odnosu na predindustrijsko razdoblje, a bude li moguće i na +1,5 Celzijevih stepeni.

No uz sadašnje trendove, UN-ovi stručnjaci za klimu upozorili su da bi se granica +1,5 Celzijevih stepeni mogla doseći oko 2030.

Samo u 2021. svijet su zahvatile ekstremne vremenske prilike, toplinski valovi u Sjevernoj Americi i južnoj Evropi, razorni požari u Kanadi i u Sibiru, ledeni val u centralnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, jake oborine u Kini i na zapadu Evrope te suša koja je prouzročila glad na Madagaskaru.

Agencije