fbpx

UN: Nasilje nad djecom u ratnim sukobima dostiglo ekstremno visoke nivoe

UN: Nasilje nad djecom u ratnim sukobima dostiglo ekstremno visoke nivoe

Foto: Profimedia

Nasilje nad djecom u ratnim sukobima širom svijeta dostiglo je ekstremno visoke nivoe u 2023. godini, uključujući broj ubistava i ranjavanja mališana bez presedana, od Pojasa Gaze do Sudana, Mijanmara i Ukrajine, upozorile su Ujedinjene nacije u najnovijem izvještaju.

 UN navodi da je tokom 2023. godine zabilježeno 1.721 teško kršenje prava 1.526 djece u ratnim sukobima širom svijeta.

U godišnjem izvještaju UN-a o djeci u oružanim sukobima, u koji je AP imao uvid, ističe se da je broj teških prekršaja nad djecom mlađom od 18 godina povećan za 21 posto u Kongu, Burkini Faso, Somaliji i Siriji, prenosi Tanjug.

Izraelska vojna operacija u Pojasu Gaze, koja je uslijedila nakon napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, dovela je do povećanja teških prekršaja nad djecom od 155 posto, naročito zbog upotrebe eksplozivnog oružja u gusto naseljenim područjima u Gazi, navodi se u izvještaju generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa.

Prijavljeno je da je na palestinskim teritorijama ubijeno ili ranjeno oko 19.890 palestinske djece i ti podaci čekaju verifikaciju.

U izvještaju UN-a prvi put su stavljene izraelske snage na globalnu crnu listu zemalja koje krše prava djece zbog ubijanja i ranjavanja djece i napada na škole i bolnice.

Teški prekršaji nad djecom

UN već drugu godinu stavlja ruske oružane snage i povezane oružane grupe na svoju crnu listu zbog ubijanja i ranjavanja djece i napada na škole i bolnice u Ukrajini.

UN navodi da je tokom prošle godine u ruskim napadima ubijeno 80 ukrajinske djece i 419.

U Sudanu je, u sukobu sudanske vojske i paravojnih formacija tokom 2023. godine, broj teških prekršaja nad djecom povećam za 480 posto, navodi se u izvještaju.

Sudanske oružane snage i rivalske paravojne Snage za brzu podršku našle su se na crnoj listi zbog ubijanja i ranjavanja djece i napada na škole i bolnice, a paravojne formacije, također, i zbog regrutovanja i korištenja djece u vojnim operacijama i zbog silovanja i seksualnog nasilja.

U građanskom ratu u Mijanmaru tokom prošle godine broj teških prekršaja nad djecom povećan je za 123 posto. Oružane snage Mijanmara i sedam oružanih grupa su, također, na ovogodišnjoj globalnoj crnoj listi zbog teških kršenja prava djece.

U izvještaju se navodi da je UN potvrdio 2.799 teških prekršaja protiv 2.093 djece – uključujući 238 ubistava i 623 povrede pripisane vojsci i njenim savezničkim milicijama.

Izvor: Agencije