fbpx

Umjetnik naljutio vjerske i državne lidere

Kipar umjetnik

Kiparski umjetnik Georgi Gavrijel zamalo je izgubio posao direktora jedne srednje škole nakon što su njegova djela u kojima predstavlja Isusa u nekonvencionalnom okruženju i u kojima kritikuje političare izazvala bijes vjerskih i državnih lidera.

Gavrijel, 62, koristi umjetnost kao medij za protest protiv onoga što on smatra bolestima društva.

Neka njegova djela inspirisana su korupcionaškim skandalima koji su potresli ovo mediteransko ostrvo, naročito diskreditovani program državljanstvo za investicije u okviru kojeg su hiljade bogatih investitora došle do pasoša.

”Moja inspiracija, a vjerujem da to važi za većinu umjetnika, potiče iz našeg iskustva, naših života, briga, načina na koji posmatramo svijet, čak i iz naše ideologije”, kazao je Gavriel za Rojters.

Na jednoj od njegovih slika prikazan je predsjednik Nikos Anastasiades, sa oreolom oko glave kako stoji na zlatnom kiparskom pasošu. Meta drugih djela su navodna bogatstva crkve, koje umjetnik suprotsavlja poniznosti vjerskih ličnosti kao što je Isus Hrist, naslikan među izbjeglicama ili na magarcu pored crkvenog lidera u limuzini.

Nakon žalbi na njegova djela od uticajnog pravosloavnog grčkog mitropolita, Gavrijel se suočio sa disciplinskim postupkom.

Opisi Isusa - kao fudbalskog navijača, na motociklu, nagog, ili zatvorenog u izbjegličkom kampu su “opsceni”, navela je Crkva u pisanom saopštenju.

Vlada je saopštila da je Gavrijel prekršio duh i obaveze javnog službenika kao direktor srednje škole.

”Može li direktor, koji je istovremeno amaterski umjetnik, vrijeđati kroz rad ljude i institucije? Ne, ne može”, kazao je ministar obrazovanja Prodromos Prodromou tokom parlamentarne istrage.

Međutim, od slučaja se odustalo nakon negodovanja javnosti i izraza podrške od određenih poslanika.

”Vjerujem da je u jednoj demokratiji sloboda umjetničkog izraza garantovana i niko ne treba da bude krivično gonjen zbog načina na koji izražava stavove kroz umjetnost”, kazala je Aleksandra Atalides, poslanica partije Zeleni.

”Neki ljudi bi mogli pomisliti da sam uvrijedio religiju. To je njihovo pravo. Nije mi bila namjera da vrijeđam religiju, radi se samo o stvaranju djela bez ograničenja”, kazao je Gavrijel, koji je diplomirao na ruskoj Akademiji lijepih umjetnosti i čija djela su istaknuta u muzeju u Kini.

Gavrijel tvrdi da vlada nije željela da čuje njegovu stranu priče. “Mislim da je jedna bitka osvojena, ali se rat nastavlja”, kazao je on.

Vijesti.me