fbpx

Uklonjen štand "Puta pravde" sa trga u Banja Luci

pesnicaa123

Nakon svega nekoliko časova koliko su aktivisti udruženja "Put pravde" proveli na Trgu Krajine u Banja Luci, komunalna policija im je uručila rješenje kojim se poništava predhodno dobijena saglasnost za postavljanje štanda od strane Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luke.

Udruženje građana "Put pravde" je dobilo saglasnost od gradske uprave Banja Luka za postavljanje štanda na Trgu Krajine za 18. i 19. juli, sa ciljem promovisanja svojih ciljeva i osnovnih načela ljudskih prava. Od jutros je nekoliko aktivista na Trgu gdje u komunikaciji sa građanima i djeljenjem flajera sa likom Davida Dragičevića, pokušavaju skrenuti pažnju građanima na sve nedemokratske i nelegitimne metode koje se sprovode nad aktivistima zadnje dvije godine.

Već ranije jutros štand sa aktivistima je obišla komunalna policija, navodno po prijavi "anonimnog građanina" i tom prilikom su napravili zapisnik u kojem su konstatovali da su aktivisti svoje aktivnosti provodili u skladu sa programskim ciljevima koji su navedeni u zahtjevu koji je upućen prema gradu. Tom prilikom komunalna policija je načinila i fotografiju postavljenog štanda i nakon što su svojim nadređenim podnijeli izvještaj i fotografije, brzinom svjetlosti je napisana naredba o uklanjanju štanda i povlačenju ranije uručene saglasnosti.

Na Trgu je bila prisutna i advokatica Jovana Kisin, koja je pomogla aktivistima oko tumačenja akata koji su im uručeni od strane gradske komunalne policije. Prema objašnjenju advokata, opština nije uručila udruženju rješenje za postavljanje štanda, što su bili u obavezi prema stranci koja podnosi ovakav vid zahtjeva prema gradskoj komunalnoj službi, nego su im izdali saglasnost, čime su sebi dali mnogo šire ovlasti u smislu izdavanja zabrane koja im je danas i uručena.

Aktivisti će svakako reagovati pravnim sredstvima protiv ovakvog sramnog postupka gradskih vlasti , ali su nakon konsultacije sa advokatom odlučili da uklone postavljeni štand sa propagandnim materijalom i šaku koja je jedan od univerzalnih simbola ovog udruženja. Svo vrijeme dok su aktivisti vodili razgovor sa komunalnim policajcem i advokatom, u neposrednoj blizini se mogo vidjeti veći broj pripadnika MUP-a , koji su očigledno očekivali da aktivisti neće postupiti prema izdatom nalogu, što bi im dalo još jednu šansu za represiju i hapšenje aktivista. Ovaj put se to nije desilo, jer su aktivisti dostojanstveno napustili trg i najavili nove tužbe protiv gradske uprave.

free-word