fbpx

Udvostručen broj poziva na SOS linije za pomoć žrtvama nasilja

nasilje nad zenama stefan stojanovic 1 810x456

 Foto: Stefan Stojanović

Nakon trostrukog ubistva u Gradačcu, povećan je broj poziva upućenih SOS linijama za žrtve nasilja. Žene su uznemirene i uplašene, a istraživanja nevladinog sektora pokazuju da žene nisu sigurne ni u svom domu, ni na ulici, pa čak ni na radnom mjestu.

SOS telefon za žrtve nasilja Fondacije “Lara” iz Bijeljine usijan je u posljednjih nedjelju dana. Broj poziva je udvostručen, a žrtve u nikad većem strahu.

DRAGANA PETRIĆ, programska koordinatorica Fondacije “Lara” Bijeljina

"Za prvih šest mjeseci smo imali 400 poziva, a što se tiče same situacije nakon nemilih događaja u Gradačcu, imali smo veliki broj poziva i primjetna je veća uznemirenost žena i veći strah, naročito onih koje su ranije prijavljivale nasilje."

Iz Fondacije “Lara” ističu da je u posljednja dva mjeseca došlo do intenzivne eskalacije nasilja.

DRAGANA PETRIĆ, programska koordinatorica Fondacije “Lara” Bijeljina

"Nepopularno zvuči da to kažemo, ali kapaciteti su nam popunjeni u posljednja dva mjeseca, znači, zaista je veliki broj prijema žena u sigurnu kuću." 

Žene su obeshrabrene. Zakon je jasan, ali se nedovoljno primjenjuje u praksi, kažu u “Lari”.

NATAŠA KURTUMA, voditeljica ureda Fondacije “Lara” Bijeljina

"Često nam dolaze žrtve kad kažu da su ih vratili iz policije kući ili Centra za socijalni rad ili kažu: 'Prijavite u tom momentu kad bude nasilje, da izađe patrola'. Savjet je da se vrši procjena rizika svaki put i da je uvijek bolje izreći neku zaštitnu mjeru, čisto prevencije radi."

Ako je suditi prema analizama, osim vlastitog doma, žene nisu bezbjedne ni na radnom mjestu gdje su zabilježeni slučajevi druge vrste nasilja – seksualna iznuda.

SVJETLANA RAMIĆ MARKOVIĆ, Helsinški parlament građana Banja Luka

"Mi smo, u stvari, uvidjeli da nam se jako puno žena javlja koje imaju iskustvo seksualne ucjene tokom radnog odnosa. Najčešće su to neki šefovi odsjeka, direktori i tako dalje. Najčešće u pogledu plata, napredovanja, pa i korištenja nekih zakonskih pogodnosti."

Iz nevladinog sektora traže izmjenu zakonskih rješenja i antikoruptivnih politika kako bi žrtva bila zaštićena i mogla da ostvari svoja prava. 

VESNA ILIKTAREVIĆ, Helsinški parlament građana Banja Luka

"Da svako preduzeće ima prilikom potpisivanja ugovora određeni pravilnik gdje je to navedeno, da nikakav vid iznude nije dozvoljen. Da li će to biti prijava sindikatu ili u privatnom preduzeću nekom drugom odboru ili nadležnoj službi, da žrtva ima pravo da prijavi."

Naši sagovornici pozvali su sve žene da prijave nasilje bilo koje vrste - na području Federacije Bosne i Hercegovine u funkciji je telefonski broj 1265 za pomoć žrtvama nasilja u porodici, dok je u Republici Srpskoj uspostavljena SOS linija 1264.

bhrt.ba