fbpx

Udruženje žrtava: Vulinovo negiranje genocida prijavljeno institucijama BiH

Udruženje žrtava: Vulinovo negiranje genocida prijavljeno institucijama BiH

Foto: Beta

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" uputili su informaciju o postajanju sumnje u počinjenje krivičnog djela, negiranja genocida u Srebrenici protiv potpredsjednika Vlade Srbije, Aleksandra Vulina na adrese Državne agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

"Aleksandar Vulin, potpredsjednik Vlade Srbije je prilikom susreta sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Ruske Federacije, negirao genocid u Srebrenici, utvrđen pravosnažnim presudama Međunarodnih i Nacionalnih Sudova. Dostavljamo Vam informaciju o kršenju KZ BiH i to: član 145a, stav 3, KZ BiH, objavljen u “Službenom glasniku BiH”, broj: 46/21)", stoji u dostavljenoj informaciji.

"Presjednik Vučić je najveći garant mira i stabilnosti u našem regionu. Veoma sam zahvalan za priliku da mogu ovo da Vam kažem i da Vam se još jednom zahvalim na ogromnom ličnom doprinosu u našim odnosima, ali ogromnom ličnom doprinosu u očuvanju istine, što ste nam pomogli da se uspješno borimo protiv pokušaja donošenja rezolucije o lažnom genocidu u Srebrenici", kazao je Vulin između ostalog Putinu.

Dopunom Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio Valentin Inzko, "će se svako ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Vijesti.ba