fbpx

U Ilijašu će danas biti uništeno 1.400 komada oružja i dijelova oružja

U Ilijašu će danas biti uništeno 1.400 komada oružja i dijelova oružja

Foto: Ilustracija

U Željezari u Ilijašu danas će biti organizovano uništavanje prikupljenog i zaplijenjenog oružja i dijelova oružja - oko 1.400 komada, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

Akciju uništavanja oružja koje se trenutno nalazi u skladištima policijskih agencija u BiH organizuju Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, uz finansijsku podršku Evropske unije u BiH, u saradnji sa Centrom za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, te tehničku podršku UNDP-a u BiH.

U ovoj akciji učestvovat će policijske agencije SIPA, Granična policija BiH, Federalna uprava policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, MUP-ovi Kantona Sarajeva, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog, Bosansko-podrinjskog, Kantona 10 i Policija Brčko distrikta.

Ovom akcijom želi se skrenuti pažnja na opasnosti koju višak oružja, kao i slabo osigurano i nezakonito posjedovano oružje predstavljaju za svakodnevnu bezbjednost i sigurnost građana.

U jugoistočnoj Evropi problem cirkulacije i proliferacije malog oružja i lakog naoružanja ne poznaje granice i kao takav zahtijeva zajednički odgovor na regionalnom nivou, naveli su iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Srna