fbpx

Tuče, polivanje vodom, kletve, gađanje cipelom, "kamen sa Kosova": Incidenti u Skupštini Srbije

Tuče, polivanje vodom, kletve, gađanje cipelom, "kamen sa Kosova": Incidenti u Skupštini Srbije

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Tuče, uvrede, polivanje vodom, čupanje kablova sa govornice, kletve, gađanje cipelom, bojkot: deo su parlamentarnog života Srbije u nešto više od 30 godina višestranačja.

"Parlament u Srbiji je već predugo izvor društvenih sukoba", ocena je Raše Nedeljkova, programskog direktora nevladine organizacije CRTA za Radio slobodna Evropa.

Evropska komisija u svom poslednjem izveštaju o Srbiji za 2022. ukazuje da je politička klima "polarizovana", te da se u parlamentu koristi "uvredljiv jezik protiv političkih protivnika". 
 
Radio slobodna Evropa donosi pregled incidenata koji su u protekle dve decenije obeležili rad parlamenta u Srbiji.
5. i 6. septembar 2023. 
 
Opozicija bukom ometala rad parlamenta 
 
Poslanici dela opozicije ometali su rad Skupštine zbog neispunjenja zahteva protesta "Srbija protiv nasilja".
 
Od vlasti, koju predvodi Srpska napredna stranka, zatražili su da raspišu vandredne parlamentarne i beogradske izbore, ili da ispune zahteve protesta. Uz zvižduke, sirene i povike, držali su transparente sa zahtevima protesta, a oko njih je bilo raspoređeno skupštinsko obezbeđenje.
 
Predsednik Skupštine Vladimir Orlić je za to vreme vodio sednicu i čitao amandmane na zakonske predloge, upućujući uvredljive poruke poslanicima dela opozicije, kao što su "lopovi", "lažovi", "izdajnici", "nasilnici".
 
Protesti "Srbija protiv nasilja" počeli su u maju 2023, nakon dva masovna ubistva u kojima je život izgubilo devetnaestoro dece i mladih ljudi. Među zahtevima opozicije su sprečavanje promocije nasilja u javnom prostoru, kao i smene ministra policije Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.
 
5. jul 2023. 
 
Koškanje poslanika, nakon sporne Martinovićeve izjave 
 
Koškanje i prepirke između poslanika vladajućih i dela opozicionih stranaka, slika je koja je 5. jula otišla iz parlamenta. 
 
Tenzije su otpočele dan ranije, a povod je bila izjava ministra državne uprave i funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića. 
 
On je poslanicima opozicije uputio pitanje koliko imaju dece i ocenio da oni koji nemaju dece "već hrane kučiće i mačiće i ribice" nemaju pravo da "drže lekcije o deci".
 
2. februar 2023.
 
Koškanje, uvrede i svađe na sednici parlamenta o Kosovu
 
Predsednik Srbije je 2. februara u parlamentu predstavljao plan Evropske unije o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. 
 
Rasprava je povremeno prekidana, uz koškanje, svađe i uvrede poslanika vlasti i opozicije. 
 
Grupa opozicionih poslanika, koja se protivi nezavisnosti Kosova, dočekala je Vučića u sali sa natpisima "izdajnik". 
 
26. mart 2021. 
 
Verbalni napadi vlasti na novinara i civilne organizacije
 
U 12. sazivu Skupštine, verbalni napadi poslanika vladajuće većine na opozicione političare, medije i nevladine organizacije često su dolazili sa govornica. 
 
Poručivali su im da su "strani plaćenici", "izdajnici", "lopovi". 
 
Grupe medijskih i nevladinih organizacija reagovale su više puta, sa zahtevom da poslanici prekinu kampanju protiv novinara i NVO, ocenjujući da se radi o govoru mržnje.
 
Vladajuća većina, predvođena Srpskom naprednom strankom, imala je u tom sazivu 243 od ukupno 250 poslanika. 
 
Zbog bojkota izbora od strane velikog dela opozicionih stranaka, opoziciju su u parlamentu predstavljali poslanici šestočlane liste "Ujedinjena dolina - Stranka demokratske akcije Sandžaka", koja okuplja predstavnike albanske i bošnjačke nacionalne manjine.
 
10. februar 2021. 
 
Ministar policije vređao Albance
 
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je u parlamentu, pominjući poslanika "Ujedinjene doline - SDA Sandžaka" Šaipa Kamberija, vređao Albance. 
 
To Vulinu nije bio prvi put da u parlamentu, kao i u svojim drugim javnim obraćanjima, vređa Albance, koristeći izraz "šiptar" kojeg je sud u Srbiji okarakterisao kao govor mržnje. 
 
7. jul 2020. 
 
Demonstranti upali u hol Skupštine 
 
Deo demonstranata je tokom protesta uspeo da probije kordon i uđe u hol Skupštine, ali ih je policija izbacila, uz upotrebu suzavca. 
 
Povod za proteste bila je najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će u Beogradu ponovo biti uveden policijski čas zbog pogoršane epidemiološke situacije.
 
Bes na ulicama je narednih dana eskalirao, građani su kao razlog izlaska na proteste navodili "nezadovoljstvo", ne samo zbog epidemioloških mera, već i zbog politike vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), ali i policijskog nasilja na prvom protestu.
 
Funkcioneri SNS-a, na čijem je čelu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, proteste su ocenili kao "anarhiju" i "nasilni pokušaj rušenja vlasti", a Vučić je za nerede optužio  "desničare i ekstremiste".
 
10. maj 2020. 
 
Štrajk glađu poslanika 
 
Četvoro poslanika vlasti i opozicije u Skupštini Srbije štrajkovalo je glađu na stepenicama ispred glavnog ulaza u parlament.
 
Lider opozicionog desnog pokreta Dveri Boško Obradović štrajkovao je glađu zbog izmene izbornih zakona i raspisivanja izbora za 21. jun. 
 
Odmah nakon njega, u štrajk glađu stupili su i poslanici vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Sandra Božić.
 
Zahtevali su da tužilaštvo pokrene istragu protiv Boška Obradovića, zbog incidenata ispred Skupštine nekoliko dana ranije.
 
Ispred Skupštine okupile su se i dve grupe od nekoliko desetina ljudi koji su pružali podršku jednoj i drugoj strani u štrajku, skandirajući uvredljive parole na
račun opozicije, odnosno vlasti. 
 
8. maj 2020. 
 
Dveri blokirale ulaz ministrima i poslanicima u Skupštinu
 
Nekoliko desetina poslanika i simpatizera pokreta Dveri na čelu sa Boškom Obradovićem blokiralo je ulaz u Skupštinu Srbije, protestujući zbog izmena izbornih zakona i zakazivanja izbora za 21. jun. 
 
Oni su u više navrata na stepeništu glavnog ulaza pokušali da spreče ministre u Vladi i poslanike Srpske napredne stranke da uđu u zgradu parlamenta. 
 
Došlo je do verbalnog i fizičkog obračuna, zbog kog je reagovalo i skupštinsko obezbeđenje.
 
27. decembar 2019. 
 
Incident između poslanika Dveri i SNS-a
 
U Skupštini je došlo do incidenta između poslanika vlasti i opozicije, kada su poslanici  pokreta Dveri Boško Obradović i Ivan Kostić ušli u skupštinsku salu gde se održavala sednica. 
 
Nosili su transparente na kojima je, pored ostalog, pisalo "Zašto ćutiš Srbijo", protestujući što vlasti u Srbiji nisu reagovale na usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.
 
28. januar 2019.
 
Opozicija Pahoru uručila 'dokaze o urušavanju demokratije' 
 
Deo opozicije je predsednika Slovenije Boruta Pahora, koji je bio gost Skupštine, dočekao u hodniku parlamenta, umesto u sali.
 
Uručili su mu, kako su rekli, "dokaze o urušavanju parlamentarne demokratije u Srbiji".
 
Usledio je bojkot sednica parlamenta, a opozicija je bojkotovala i izbore koji su održani 21. juna 2020, uz ocenu da su izborni uslovi nefer i u korist Srpske napredne stranke. 
 
Bojkotu je prethodio međustranački dijalog o izbornim uslovima, uz posredstvo Evropske unije, koji nije rezultirao izlaskom opozicije na izbore. 
 
7.decembar 2018. 
 
Opozicija prespavala u Skupštini
 
Poslanici velikog dela opozicije su napustili skupštinsku salu tokom izglasavanja budžeta. 
 
Noć pre su proveli u Skupštini, u znak protesta. 
 
Kako su naveli, zbog velikog broja amandmana podnetih od strane poslanika vlasti, predvođene SNS-om, uzeto im je vreme za raspravu i nisu mogli da dođu do reči i iznesu svoje mišljenje o budžetu.
 
Stavove o državnoj kasi, poslanici opozicije su tako, umesto u sali, iznosili u holu Skupštine, što su nazvali "paralelnim parlamentom". 
 
21. novembar 2017. 
 
'Napad kompjuterskim mišem'
 
Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović udario je mišem od računara predsednika Odbora za administrativna pitanja i funkcionera Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića. 
 
Obradović je tako reagovao jer mu je Martinović, kako je rekao, oduzeo reč iako je imao još tri minuta vremena da govori.
 
4. oktobar 2017. 
 
'Kosovski kamen' u parlamentu 
 
Dva incidenta u jednom danu. 
 
Lider Dveri Boško Obradović doneo je, kako tvrdi, "kamen sa Kosova" u Skupštinu Srbije.
 
Poslanik Srpske radikalne stranke Miljan Damjanović uručio je zastavu Kosova predsedniku Odbora za Kosovo Milovanu Drecunu, nakon čega mu je Drecun izrekao opomenu zbog "uvrede i rušenja dostojanstva parlamenta". 
 
3. mart 2017. 
 
Radikali ometali govor Federike Mogerini
 
Tadašnja visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogereini obratila se poslanicima. 
 
Sve vreme njenog obraćanja poslanici Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja iz poslaničkih kluba skandirali su "Srbija, Rusija, ne treba nam unija".
 
Mogerini svoj govor nije prekidala, a u jednom trenutku im je poručila da se ona neće umoriti i da čuvaju glasove za predsedničku kampanju koja predstoji.
 
10. novembar 2016. 
 
Šešeljevci sprečili šefa delegacije EU da govori u Skupštini 
 
Poslanici Srpske radikalne stranke, predvođeni Vojislavom Šešeljem, sprečili su šefa delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta, da predstavi izveštaj Evropske komisije.
 
Šešelj se, kao poslanik, u Dom Narodne skupštine Republike Srbije vratio nakon izbora 2016. godine. 
 
U aprilu 2018. je pred Haškim tribunalom pravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog progona Hrvata iz mesta Hrtkovci u Srbiji, a desetogodišnja kazna smatrala se odsluženom za vreme njegovog boravka u pritvoru od 2003. godine.
 
Iz devedesetih je, pored ostalog, ostao upamćen i po skandalima u Skupštini - unošenju pištolja, tučom, polivanju poslanika vodom, čupanju kablova i mikrofona s govornice, kao i po tome što ga je obezbeđenje bukvalno iznelo iz poslaničke klupe.
 
Njegovi radikali su tokom više skupštinskih saziva takođe ostali upamćeni po incidentima.
 
19. oktobar 2011. 
 
Radikali blokirali ambasadorku SAD 
 
Radikali su izazvali incident u Skupštini, kada su blokirali ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država Meri Vorlik koja je došla na sastanak parlamentarne grupe prijateljstva sa SAD.
 
Lider Srpske radikalne stranke je haški osuđenik Vojislav Šešelj, koji se tada nalazio u pritvoru u Hagu. 
 
26. novembar 2009. 
 
Poslanica radikala gađala cipelom predsednicu Skupštine
 
Poslanica radikala Gordana Pop Lazić gađala je cipelom Gordanu Čomić, tadašnju predsednicu Skupštine.
 
Pop Lazić je tako reagovala na odluku Čomić da zamenika šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Aleksandra Martinovića.
 
Pop-Lazić kažnjena novčano, a bacanje cipele po Skupštini nazvala opisala je kao "legitiman način protesta". 
 
2. septembar 2008.
 
Radikali kleli predsednika Srbije
 
Poslanici Srpske radikalne stranke uputili su više oštrih kritika, optužbi i kletvi na račun predsednika Srbije Borisa Tadića i "svakog ko sa njim sarađuje".
 
"Neka mu se seme zatre, neka ga sunce nikad ne ogreje, neka ga stigne božja kazna. Tadić je najveći izdajnik. Svakoga će jednog dana kletva da stigne", rekla je poslanica SRS Nataša Jovanović.
 
4. oktobar 2007.
 
Vučić i 'sigurna kuća za Mladića'
 
Tadašnji poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Vučić, danas predsednik Srbije, tokom parlamentarne rasprave za govornicom je pokazao plakat na kojem je pisalo "Sigurna kuća za Ratka Mladića". Rekao je i da su prostorije SRS u Skupštini "sigurna kuća" za Mladića. 
 
Mladić je pred Međunarodnim tribunalom u Hagu osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina tokom rata u Bosni i Hercegovini. 
 
Vučić je, zajedno sa Tomislavom Nikolićem, 2008. istupio iz SRS i oformio Srpsku naprednu stranku, koja na vlast dolazi 2012. godine.