fbpx

SZO poziva na spremnost na ‘‘pandemiju 20 puta veću od COVID-19‘‘

SZO poziva na spremnost na ‘‘pandemiju 20 puta veću od COVID-19‘‘

Foto: Agencije 

Svjetska Zdravstvena Organizacija pozvala je svijet na spremnost za suočavanje sa potencijalnom ‘‘Bolešću X‘‘ na Svjetskom Ekonomskom Forumu

Na nedavnom Svjetskom ekonomskom forumu, Svjetska zdravstvena organizacija izdala je upozorenje svjetskim liderima, rekavši da bi se svijet u budućnosti mogao suočiti s pandemijom 20 puta gorom od COVID-19.

Naučnici to zovu Bolest X, termin koji prepoznaje da bi sljedeća globalna pandemija mogla doći kao rezultat nepoznatog patogena, a ne širenja trenutno poznate bolesti.

Naučnici Svjetske zdravstvene organizacije održali su sesiju prošle sedmice pozivajući svjetske lidere da rade zajedno na razvoju strategija za sprječavanje ili upravljanje pandemijom bolesti X u budućnosti, piše The Hill.
‘‘BOLEST X‘‘ JE SAMO TERMIN ZA NEŠTO NA ŠTA TREBAMO BITI SPREMNI
To je ime dato hipotetičkom patogenu koji se koristi da pomogne u planiranju budućih zdravstvenih kriza. Globalni zdravstveni stručnjaci u srijedu su govorili na panelu WEF-a pod nazivom “Priprema za bolest X”. Naziv je skovala Svjetska zdravstvena organizacija 2018.
Jedno od postavljenih pitanja bilo je razvijanje boljih komunikacijskih strategija za smanjenje dezinformacija i teorija zavjere, čak i kada su neki na X, ranije poznat kao Twitter, nazvali samu sesiju zavjerom protiv slobode.
Naučnici kažu da bi najvjerovatniji krivac za bolest X bio respiratorni virus, vjerovatno onaj koji već kruži među životinjama, a koji još nije stigao do ljudi.

TO MOŽE BITI I NEKI OD POZNATIH VIRUSA AKO SE IZMAKNE KONTROLI
Bez pripravnosti, upozorila je WHO, pandemija od bolesti X mogla bi uzrokovati mnogo veću štetu od COVID-a, koji je ubio više od 7 miliona širom svijeta.

SZO je već pokrenula neke inicijative za zaštitu od buduće pandemije, uključujući napore da podrži razmjenu tehnologije i pojača nadzor nad bolestima između zemalja.

Iako je bolest X bila u fokusu sesije, to nije jedina bolest koja brine epidemiologe. Ostali virusi koji bi potencijalno mogli izazvati pandemiju uključuju ebolu, Marburg, krimsko-kongo hemoragičnu groznicu, Lassa groznicu, SARS, MERS, Nipah virus, Rift Valley Fever, Zika virus i nove evolucije COVID-19.​

Oslobođenje