fbpx

Svijet zaostaje u postizanju ciljeva koji se odnose na okoliš, zdravlje i glad

Svijet zaostaje u postizanju ciljeva koji se odnose na okoliš, zdravlje i glad

Foto: Ev/Unsplash

Svijet zaostaje u postizanju većine ciljeva održivog razvoja, dogovorenih 2015, kao što su borba protiv siromaštva i gladi, kaže se u izvještaju Ujedinjenih naroda, u kojem se navode manjak sredstava, geopolitičke napetosti i pandemija COVID-19.

UN-ov godišnji izvještaj o održivom razvoju rangira učinak 193 države članice u provedbi 17 opsežnih “ciljeva održivog razvoja” (SDG), koji uključuju poboljšanje pristupa obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, proizvodnju čiste energije i zaštitu biološke raznolikosti, prenosi Hina.

Utvrđeno je da se niti jedan od 17 ciljeva neće ostvariti do 2030, a većina ih pokazuje “ograničen napredak ili nazadovanje”. U izvještaju se pozivaju zemlje da riješe pitanje hroničnog nedostatka sredstava i preurede sam sistem UN-a.

“Ovaj izvještaj pokazuje da je napredak čak i prije pandemije već bio prespor”, rekao je potpredsjednik UN-ove Mreže rješenja za održivi razvoj (SDSN) i glavni autor izvještaja Guillaume Lafortune.

“Kad dođe do pandemije i drugih kriza, uključujući vojne sukobe, onda počinje priča o stagnaciji.”

Područja slabosti

Izvještaj je identificirao borbu protiv gladi, stvaranje održivih gradova i zaštitu bioraznolikosti na kopnu i u vodi kao posebna područja slabosti. Politički ciljevi poput slobode medija su, također, doživjeli “nazadovanje”.

Finska, Švedska i Danska nalaze se na vrhu popisa zemalja, a Kina je, također, napredovala brže od prosjeka, ali su najsiromašnije zemlje svijeta dodatno zaostale.

Lafortune je rekao da zemlje u razvoju trebaju veći pristup međunarodnim finansijama, dodajući da bi institucije poput agencija za kreditni rejting trebalo poticati da uzmu u obzir dugoročnu ekološku i ekonomsku dobrobit zemlje, a ne samo njenu kratkoročnu likvidnost.

Izvještaj, također, procjenjuje spremnost zemalja na globalnu saradnju kroz institucije UN-a. Sjedinjene Američke Države nalaze se na posljednjem mjestu.

“Velika većina zemalja podržava saradnju… ali postoji niz velikih sila koje ne igraju prema pravilima”, rekao je Lafortune.

Izvor: Agencije