fbpx

Švedska povećava oružane snage

Švedska povećava oružane snage

Foto: BHRT

Švedska će povećati oružane snage za oko 27.000 muškaraca i žena do 2030.godine, uključujući profesionalne vojnike i regrute, dok zemlja povećava vojne troškove, saopćila je vlada te zemlje.

Koalicija desnog centra prošlog je mjeseca saopćila da će potrošiti dodatnih 170 milijardi švedskih kruna (16,41 milijardi dolara) pored godišnjeg budžeta u narednih pet godina, podižući potrošnju na vojsku na 2,6 posto BDP-a 2028., u odnosu na 2,2 posto u ovoj godini.

Ministar odbrane Pal Jonson kazao je da će prijedlog zakona pomoći u izgradnji bolje izdržljivosti i da se to mora desiti brzo za najnoviju članicu NATO-a.

- Moramo biti u stanju snažnije i efikasnije odgovoriti na promjene koje se događaju u našem okruženju, prije svega na rusku invaziju Ukrajinu punog obima - izjavio je on na konferenciji za novinare.

Vlada je u septembru saopćila da će iduće godine povećati izdvajanja za odbranu za deset posto na 138 milijardi kruna, što je jednako 2,4 posto BDP-a.

Mornarica će svojih pet korveta klase Visby unaprijediti i opremiti sistemima protivzračne odbrane, a započet će i nabavku tri veće korvete klase Lulea.

Zračne snage će dobiti još tri izviđačka aviona Globaleye i noviju verziju borbenih aviona JAS Gripen, kao i helikoptere Black Hawk.

Vojska će dodati još tenkova i oklopnih vozila, više bespilotnih letjelica i dodatne sisteme protivzračne odbrane Archer, saopćila je vlada, prenosi Reuters.

BHRT/Fena