fbpx

Sud Evropske unije: EK nije bio dovoljno transparentan pri nabavci vakcina

Sud Evropske unije: EK nije bio dovoljno transparentan pri nabavci vakcina

Ilustracija

Sud Evropske unije u srijedu je presudio da Evropska komisija (EK) nije bila dovoljno transparentna o nabavci vancina protiv COVID-19.

Europarlamentarci i građani, pozivajući se na zakone o slobodi informacija, zatražili su od Komisije da objavi ugovore o nabavci vakcina, no izvršno tijelo EU-a objavilo je samo cenzuriranu verziju, zbog čega je pokrenut proces na sudu.

Presuda suda u Luksemburgu udarac je za predsjednicu EK-a Ursulu von der Leyen čije je djelovanje tokom nabavke vakcina pod okom javnosti, posebno zbog odbijanja Komisije da objavi poruke koje je razmijenila sa šefom Pfizera Albertom Bourlom, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Politico je krajem prošle godine izvijestio da je najmanje 215 miliona doza vakcine protiv COVID-19 za evropske građane uništeno, što je porezne obveznike koštalo najmanje četiri milijarde eura. Taj medij upozorava kako je ta cifra vjerovatno potcijenjena.

Politico piše da je EU od početka pandemije krajem 2020. naručio oko 1,5 milijardi doza vakcine, oko tri za svakog evropskog građanina.

Financial Times je u augustu 2021. izvijestio, pak, da je Pfizer usljed pandemije povisio cijenu svoje vakcine za četvrtinu.

Von der Leyen u četvrtak treba osvojiti podršku većine zastupnika unutar Evropskog parlamenta kako bi ostala na čelu Evropske komisije nakon isteka aktuelnog mandata kasnije ove godine.

Opšti sud EU-a u srijedu je presudio, u dva odvojena slučaja koji nisu direktno povezani s dopisivanjem predsjednice EK-a i čelnika Pfizera, da Komisija nije pružila adekvatan razlog za cenzuru dijelova ugovora.

Naprimjer, “zacrnjeni” su dijelovi ugovora koji se odnose na odštetu farmaceutskih kompanija u slučaju neispravnosti vakcina. Komisija sada ima dva mjeseca i deset dana da se žali na odluku.

Agencije