fbpx

Stupio na snagu Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan

Stupio na snagu Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan

Foto: Fena/Amer Kajmović

Oliver Varhelyi, povjerenik Evropska komisija za proširenje, izjavio je kako Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan danas stupa na snagu.

Varhelyi je ranije u objavi na platformi X napisao i da “zapadnobalkanska šestorka marljivo radi na finaliziranju šest reformskih agendi i reformi”, prenosi Aljazeera.

Evropski parlament odobrio je 24. aprila ove godine privremeni sporazum sa Vijećem Evropske unije o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se omogućava pristup dodatnoj finansijskoj pomoći od šest milijardi eura u periodu od 2024. do 2027. godine.

Za sporazum je glasalo 517 od 603 zastupnika Evropskog parlamenta (EP), 56 je bilo protiv, dok je 30 bilo suzdržano.

Predsjedništvo Vijeća Evropske unije (EU) i Evropski parlament postigli su 4. aprila privremeni sporazum o uspostavljanju ovog instrumenta, koji su potom podržale države članice EU-a i odbori EP-a za vanjske poslove i budžet.

Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan centralni je dio novog Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je u novembru 2023. godine predstavila Evropska komisija.

Očekuje se da će se instrumentom u periodu od 2024. do 2027. partnerima EU-a sa Zapadnog Balkana osigurati do dvije milijarde eura u grantovima i četiri milijarde eura u kreditima kako bi se podržao Zapadni Balkan na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji.

Isplata ovih sredstava zavisi od uspješne primjene određenih reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice.

federalna.ba/Fena