fbpx

Stotine miliona odlazi za održavanje softvera, podaci građana u privatnim rukama

Stotine miliona odlazi za održavanje softvera, podaci građana u privatnim rukama

Foto: BN

U softverima privatnih kompanija, nerijetko se nalaze lični podaci građana, zdravstveni kartoni, podaci o imovini, adresa stanovanja. Ovo otvara pitanje da li građani mogu biti sigurni da su njihovi podaci zaista zaštićeni?

Javne institucije Republike Srpske daju milione maraka privatnim firmama za održavanje softvera, međutim sve češće se dovodi u pitanje šta dobijaju za toliki novac?

Tako su revizori nedavno otkrili da milioni maraka koje Elektroprivreda Republike Srpske daje za softverske usluke, ne znači i da su sistemi ovog javnog preduzeća u potpunosti zaštićeni.

Elektroprivreda Republike Srpske ne vodi evidenciju o tome ko i kada od njenih partnerskih kompanija ulazi u njen informacioni sistem i šta tom prilikom radi, upozoravaju Revizori. Odranije je poznato da Elektroprivreda godinama kompanijama Dvelt u vlasništvu Stefana Krnete, zeta Ranka Škrbića i Prointeru, daje desetine miliona maraka vrijedne ugovore, međutim revizor smatra da svoj sistem na ovaj način ipak nisu zaštitili od neželjenih upada i rizika.

"Društvo ne provodi snimanje sesija administracije vanjskih kompanija koje su ugovorno angažovane u ERS-u, čime se izlaže rizicima povezanim sa neadekvatnom prevencijom upada i ograničenjima upravljanja u slučajevima bezbjednosnih kriza", navodi se u reviziji koju prenosi portal Kapital.

Elektroprivreda je do sada za informacione tehnologije kroz ugovore privatnim firmama dala milione maraka, međutim iz ovog preduzeća nisu odgovorili na naše pitanje: kako planiraju riješiti bezbjednosne rizike koje je ustanovio revizor?

"Tako da je to jedna siva zona u kojoj je vrlo teško utvrditi šta ste konkretno dobili kroz tu nabavku, a radi se o milionima ili čak desetinama miliona maraka određenih softverskih rješenja koja ne pružaju dovoljnu zaštitu ili ne daju kvalitetno rješenje za ono što bi trebalo da obezbijedi jedno ozbiljno, moderno, visokotehnološko rješenje za javno preduzeće. Tako da je tu bezbroj pitanja, a vrlo malo odgovora", kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Novinari portala Kapital su u proteklim godinama uradili seriju tekstova u kojima otkrivaju da je Republika Srpska u posljednjim godinama izdvojila stotine miliona maraka za softvere u javnim institucijama, a s druge strane očigledni su problemi u funkcionisanju tih skupo plaćenih sistema.

"Od Fonda za zdravstveno osiguranje i čuvenog IZIS-a koji je plaćen papreno koji nije funcionisao, a i dan danas stvara probleme u domovima zdravlja, preko Elektroprivrede koja je dala ogromne sume novca i sada ima problema i sada postoji mogućnost da dođe do hakerskog napada i da se sruši sistem", kaže novinar i urednik portala Kapital Siniša Vukelić.

Kakva je bezbjednost sistema najvažnijih institucija, najbolje pokazuje to što su oboreni veb sajtovi Vlade Republike Srpske, Predsjednika i Inspektorata.

"Ovaj slučaj da je prošlo više od 24 sata od pada sajta predsjednika Republike Srpske, Vlade, Inspektorata i mi još nemamo zvanično sapštenje niti jedan tvit o tome: zbog čega se to desilo, da li su naši podaci sigurni, da li je u pitanju greška u sistemu ili je došlo do hakerskog napada", upitao je Vukelić.

U softverima privatnih kompanija, nerijetko se nalaze lični podaci građana, zdravstveni kartoni, podaci o imovini, adresa stanovanja. Ovo otvara pitanje da li građani mogu biti sigurni da su njihovi podaci zaista zaštićeni?

BN