fbpx

Šta su do sada pokazala zasjedanja UN-a u New Yorku: Svijet je u većem haosu nego što se i mislilo

Šta su do sada pokazala zasjedanja UN-a u New Yorku: Svijet je u većem haosu nego što se i mislilo

Foto: EPA

Već nekoliko dana lideri brojnih svjetskih zemalja nalaze se u New Yorku gdje se obraćaju na sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, jednom od najvažnijih događaja u svjetskoj politici.

 Iako je i ove godine generalni sekretar UN-a Antonio Gutterres naglasio kako je za svijet važan multilateralizam i održavanje kontakata, govori brojnih svjetskih lidera pokazali su jedno - svijet je u većem haosu nego što se to možda i moglo pomisliti.

Tokom govora lidera za govornicom u velikoj sali Generalne skupštine UN-a, moglo se primijetiti veliko nezadovoljstvo nizom problema koji opterećavaju kako globalni sjever, tako i globalni jug planete.

Na otvaranju skupštine, svoje nezadovoljstvo iznio je brazilski predsjednik Lula da Silva koji je rekao kako svijet sve više krase nejednakosti što je veliki problem.

"Deset najbogatijih milijardera imaju više bogatstva od 40 posto najsiromašnijih dijelova svijeta. Čini se da se sudbina svakog djeteta odlučuje dok je još u majčinoj utrobi. Dio svijeta u kojem žive njihovi roditelji i društvena klasa kojoj pripada njihova porodica će odrediti da li će to dijete imati prilike tokom života ili ne", rekao je Lula da Silva.

Nezadovoljstvo se moglo vidjeti i iz govora drugih lidera, bilo da se radi o najvećim svjetskim silama ili diplomatski manje značajnim državama.

Dok su neki, poput kineskog predstavnika u UN-u izražavali nezadovoljstvo činjenicom da sve više zemalja Tajvan gleda kao nezavisnu državu, premijer Grčke Kyriakost Mitsotaki najviše se fokusirao na požare, poplave i druge nepogode koje su pogodile Grčku, ali i cijelu Evropu.

"Nauka je jasna. Neviđene temperature izazvane globalnim zagrijavanjem stvaraju uslove koji pokreću ove katastrofalne događaje.

"Ovo više nije kriza najsiromašnijih ili kriza koja se tiče samo globalnog juga", rekao je Mitsotakis.

Govor u UN-u održao je i prvi čovjek sudanske vojske Abdel Fattah al-Burhan koji je upozorio da bi višemjesečni rat u njegovoj zemlji mogao da se prelije i na regiju.

"Opasnost od ovog rata sada predstavlja prijetnju regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti jer pobunjenici traže podršku odmetnika i terorističkih grupa iz različitih zemalja u regiji i svijetu. Ovo je kao iskra rata. Rata koji bi se lako mogao preliti na druge zemlje u regiji", poručio je lider vojske ove afričke zemlje.

Tokom proteklih dana zasjedanja, na Generalnoj skupštini UN-a, ali i na sastanku Vijeća sigurnosti, mogli su se čuti oprečni stavovi o brojnim problemima koji su trenutno aktuelni u svijetu.

Od pitanja Ukrajine, odnosa Palestine i Izraela, stanja na Kavkazu, do odnosa globalnog juga i sjevera planete. Svjetski lideri su rijetko mogli pronaći zajednički jezik o ovim, ali i drugim pitanjima. Brojni sastanci na visokom nivou nastavit će se i u narednim danima, a zvaničnici iz niza zemalja pokušat će bar donekle približiti stavove. Međutim, ukoliko se posmatraju dosadašnja djelovanja, čini se kako stavovi nikada nisu bili udaljeniji.

Samim tim, može se reći i da svijet kakav poznajemo prije svega karakterizira haos koji je, ukoliko posmatramo Generalnu skupštinu UN-a, sveprisutan na svakom kontinentu.

klix