fbpx

Šta o usvojenom zakonu u NSRS kažu državni parlamentarci

Parlament BiH Predstavnicki dom 56

Jučerašnje usvajanje Zakona o Agenciji za lijekove na nivou Republike Srpske pokazalo je da opozicija ne stoji iza Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a.

Mira Pekić, poslanica PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, napominje da je usvajanju Zakona o Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH prethodio sporazum koji je u ime Vlade RS-a potpisao Milorad Dodik, u ime Ministarstva finansija, odnosno Savjeta ministra Nikola Špirić, a u ime Vlade FBiH Mustafa Mujezinović.

- Zakon je funkcionisao i dalje važi u BiH. Vlada RS-a bi nam svima trebala objasniti i politički i stručno-pravno koji je postupak da bi zakon bio provodljiv. Nakon usvajanja u NSRS-u, taj zakon ide na Vijeće naroda, a ako tu dobije saglasnost, ide dalje u proceduru. U slučaju da Vijeće naroda ne da saglasnost, on ide na Ustavni sud BiH. To je jedna strana priče, a druga je to što stupa na snagu nakon šest mjeseci, što nije uobičajeno. Bolje da smo šest mjeseci radili i pokušali doći do mogućeg zakona koji je pravno potpuno usaglašen, poručuje Pekićka.

Dodaje kako opozicija smatra da je opasnija priča sa upotrebom industrijskog kiseonika od bilo kakvih zakona i procedura i na državnom i entitetskom nivou.

- Imam osjećaj da se pravi ljudski problem pokušava na politički prevesti, a donošenje novog ili bilo kakvog zakona ne može da opere niti da amnestira od odgovornosti ljude koji su znali da se industrijski kiseonik koristi u zdravstvenim ustanovama, poručuje državna poslanica i podsjeća da vladajuća partija čini vlast i na nivou institucija BiH.

- Vladajuće tri političke partije sjednu, sjele su i neki dan kada je bila sjednica Vijeća ministra, kažu telefonska. Nemojmo zaboraviti da ministri u Savjetu ministara rade svoj posao, zaključuje Pekićka.

Oslobođenje