fbpx

SNSD oštro prema koalicionim partnerima - U Palama DEMOS izbačen iz vlasti

SNSD oštro prema koalicionim partnerima - U Palama DEMOS izbačen iz vlasti

Foto: 

Iako je lider SNSD Milorad Dodik javno rekao kako nema ništa protiv da njegovi koalicioni partneri imaju svoje kandidate na izborima za (grado)načelnike u Srpskoj, u praksi se pokazuje da se možda, ipak, “malo šalio”.

Naime, nakon što je DEMOS u Palama izašao sa imenom svog kandidata za načelnika te opštine na predstojećim izborima, izbačen je iz skupštinske većine koju predvodi SNSD u tom gradu.

Vlast u Palama je godinama u rukama SNSD sa koalicionim partnerima, među kojima je i DEMOS. Međutim, SNSD je ovih dana formirao novu skupštinsku većinu, koju čini 15 od 25 odbornika (SNSD, Ujedinjena Srpska, DNS i pet samostalnih odbornika), među kojima nema DEMOS.

Smjene
Da stvar bude gora, na prijedlog načelnika opštine Pale Boška Jugovića (SNSD) odbornici su razriješili dužnosti zamjenika načelnika Srđana Butuliju i načelnika Odjeljenja za opštu upravu Goricu Rajić, oboje kadar DEMOS.

Ovaj potez SNSD iznenadio je njegove koalicione partnere s obzirom na to da je Dodik prije manje od mjesec dana rekao kako nema ništa protiv da njegovi koalicioni partneri imaju svoje kandidate na izborima.

– Koalicioni odnos će biti zadržan na republičkom nivou, a vjerujem da će u 99 odsto opština u Srpskoj koalicija zajedno nastupati preko naših kandidata. Inače nećemo imati ništa protiv da neki od koalicionih partnera imaju svoje kandidate ali SNSD će imati u svakoj opštini svog kandidata – poručio je Dodik.

To je potvrdio i lider DEMOS Nedeljko Čubrilović kada je 13. juna predstavio kandidata te stranke Dejana Kojića za načelnika Pala.

– Stav koalicionih partnera na nivou Republike je da svako ide sa svojim kandidatom, idemo u dvije ili više kolona. Ovo neće niti bi trebalo da utiče na koalicione odnose – bio je uvjeren Čubrilović.

Može, ali ne bez posljedica
Da će to i te kako uticati na “partnerstvo” uvjerili su se već ovih dana izbacivanjem iz vlasti u Palama.

Generalni sekretar DEMOS Boran Bosančić ističe da potez SNSD u Palama “nije dobar”.
– Mi imamo svog kandidata za načelnika, a to je Dejan Kojić. Očekujemo njegovu pobjedu na izborima. Što se tiče bilo kojih drugih kombinacija, formiranja druge skupštinske većine u kojoj nema DEMOS, mislim da to nije dobro i da treba ostaviti prostora za dalju saradnju – kaže Bosančić za Srpskainfo.

Dodaje da DEMOS ne može uticati na druge koalicione partnere da rade šta oni žele i šta misle da je najbolje.
Na pitanje zar nije Dodik rekao da koalicioni partneri mogu imati svoje kandidate i da to neće uticati na koaliciju, Bosančić kaže da su “i oni tako informisani”.

– DEMOS ima samo jednog kandidata od 64 opštine u Srpskoj i mislim da to ne treba da bude problem. Nije dobro da koalicija ima tenzije zbog takvih principa – kategoričan je Bosančić.

Jasna poruka
Da li je ovim potezom SNSD u Palama poslana poruka i ostalim koalicionim partnerima da, ipak, nemaju toliko odriješene ruke da predlažu svoje kandidate kako su mislili.

Treba podsjetiti da Pale nisu jedina lokalna zajednica u kojoj svog kandidata imaju i SNSD i njihovi koalicioni partneri.

Slična situacija je i u Bratuncu gdje su kandidata istakli i SNSD, ali i US i SPS. Ujedinjena Srpska je najavila svoje kandidate u još nekim lokalnim zajednicama, a s obzirom na to da je Dodik rekao da će SNSD imati kandidate u svim opštinama i gradovima, da li to znači da bi i stranka Nenada Stevandića mogla doživjeti isto što i DEMOS u Palama!?

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je SNSD poslao jasnu poruku svojim koalicionim partnerima da nisu ozbiljno mislili kada su govorili o “demokratskom potencijalu i uvažavanju koalicionih partnera”.
– To znači da ta teza uvažavanja koalicionih partnera i principa demokratije može funkcionisati samo po pravilima koja je uspostavio SNSD. Sada im je jasno poručeno “jeste, ta pravila postoje, ali će ona biti određena od strane SNSD”- kaže Topićeva za Srpskainfo.

Dodaje da se na primjeru Pala vidi kako je to u praksi funkcionisalo.

Kada je, dodaje Topićeva, jedan od koalicionih partnera istupio sa svojim prijedlogom, odnosno kandidatom, rezultat toga je bilo izbacivanje iz vlasti.

– To je vrlo jasna poruka koalicionim partnerima da te kvazi demokratske poruke demokratičnosti, otvorenost za saradnju, uvažavanje partnera, predstavljaju samo mrtvo slovo na papiru – zaključuje Topićeva.

Srpska info