fbpx

Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata na ostrvo Yeonpyeong

Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata na ostrvo Yeonpyeong

Foto: X

Sjeverna Koreja je ispalila više od 200 granata sa svoje zapadne obale, prema južnom ostrvu Yeonpyeong, saopštila je vojska Seula.

Južna Koreja je odmah izdala upozorenje o evakuaciji civilima na ostrvu, ali još nije potvrdila da li je to povezano s granatiranjem.

Jug je osudio taj potez, nazvavši ga "provokativnim činom".

Artiljerijske granate ispaljene u petak, između 09:00 i 11:00 po lokalnom vremenu (00:00 do 02:00 GMT), nisu ušle na teritoriju Južne Koreje jer su sve pale u tampon zonu između dvije zemlje, prenosi BBC.
Južnokorejski štabovi rekli su da incident nije nanio nikakvu štetu narodu ili vojsci, ali je dodao da taj čin "prijeti miru na Korejskom poluostrvu i podiže tenzije".

Granatiranje je uslijedilo nakon upozorenja Pjongjanga da gradi svoj vojni arsenal u pripremi za rat koji bi mogao "izbiti u bilo koje vrijeme" na poluostrvu.

Vlasti obližnjeg ostrva Baengnyeong također su izvijestile o naredbi za evakuaciju.

Posljednji incident dogodio se mjesecima nakon što je Sjeverna Koreja u potpunosti suspendovala vojni sporazum sa Jugom koji je imao za cilj poboljšanje odnosa.
Nakon toga, Pjongjang je rekao da će povući sve mjere "poduzete za sprječavanje vojnih sukoba u svim sferama, uključujući kopno, more i zrak", i rasporediti "moćnije oružane snage i novu vojnu opremu" u pograničnom području.

Sjeverna Koreja je prekršila pakt više puta u prethodne dvije godine, lansirajući rakete i ispaljivajući artiljerijske metke u more u pravcu Juga. Posljednji put kada je Sjeverna Koreja ispalila artiljerijske granate u more u decembru 2022. godine, a samo u toj godini dogodilo se devet takvih incidenata.

Treba podsjestiti da je 2010. godine, sjevernokorejska artiljerija nekoliko puta pucala na ostrvo Yeonpyeong, ubivši četiri osobe.

Vijesti.ba