fbpx

Sjednica Ustavnog suda BiH o ustavnosti Izbornog zakona RS-a

Sjednica Ustavnog suda BiH o  ustavnosti Izbornog zakona RS-a

Foto: Avaz

Ustavni sud BiH danas će održati plenarnu sjednicu, koja bi trebala početi u 9.30 sati.

Na dnevnom redu je zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske.

Također, na dnevnom redu je i zahtjev četiri poslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti više odredaba Izbornog zakona RS.

Bit će razmatran i zahtjev Suda BiH za ocjenu kompatibilnosti člana 11 Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH u vezi sa članom 14 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Narodna skupština RS je u aprilu usvojila Izborni zakon, koji je stupio na snagu 17. jula. Njime je predviđeno je da će izbore za organe vlasti u RS sprovoditi Republička izborna komisija RS, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi RS.

Ustavni sud je privremeno stavio van pravne snage Izborni zakon RS od dana njegovog stupanja na snagu primjenom principa ab inicio, pa do konačne odluke o zahtjevu za ocjenu ustavnosti.

Avaz