fbpx

Schmidt je "žrtvovan" zbog EUFORA: Alija Kožljak otkriva i zašto

Kozljak A mmn

Rusiji više odgovara da je u BiH prisutan EUFOR nego NATO, tvrdi Kožljak.

Sada je već izvjesno da će EUFOR ostati u BiH. Da bi postigle taj cilj zapadnoevropske države, zajedno sa SAD-om, u Vijeću sigurnosti su morali "žrtvovati" OHR i Christiana Schmidta. Naime, prema posljednjim informacijama, iz teksta rezolucije koja će biti stavljena na glasanje, da bi se pridobila podrška Rusije, potpuno je izbačen OHR.

Ovakav razvoj događaja predvidsio je i Alija Kožljak, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije IBU (International Burch University) i bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u, koji je pojasnio razloge za ovakav ustupak.

U izjavi za Oslobođenje ističe da je još prije mjesec najavio da će mandat EUFOR-a biti produžen isključivo iz razloga što Ruskoj Federaciji više odgovara da su u BiH raspoređene snage EUFOR-a, nego snage NATO-a.

- EUFOR će, u svakom slučaju, nastaviti misiju u BiH, međutim, vidjećemo narednih dana da li će Ruska Federacija iskomunicirati to pitanje, da li će pokušati da ugrozi taj mandat, navodi Kožljak.

Ističe kako je očigledno “da su rušioci BiH jasno ugrozili sigurnost i stabilnost u BiH, a međunarodna zajednica je preuzela odgovornost za to”.

- Međunarodna zajednica je svjesna situacije da ako se nastavi u ovom smjeru, odnosno ako se pređe sa najava na realizaciju, da će biti neophodno rasporediti snage, kaže Kožljak.

Oslobođenje