fbpx

Sarajevo čeka vakcine za nastavak imunizacije, u Banjoj Luci na red došli studenti

Banjalukaimunizacija

Danas u našu zemlju stiže 40.800 doza AstraZeneca vakcina putem Covax sistema. U međuvremenu je u Zetri počela vakcinacija uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH, policijskih agencija i policijskih službenika na državnom nivou. Osigurano je 10.000 doza vakcina koje su donacija Republike Turske.

- Uz uposlenike MSB-a, vakcinisat će se policijski službenici i uposlenici Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Službe za poslove sa strancima BiH, Agencije za policijsku podršku BiH, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kažu iz Ministarstva, čiji će se uposleni nastaviti vakcinisati od ponedjeljka.
Dr. Goran Čerkez, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, čestitao je Bajram te pozvao na dodatni oprez.
- Distanca, u zatvorenim prostorima još maska, redovno održavanje higijene, pranje ruku, naglasio je dr. Čerkez, te zamolio vjernike da slave u krugu porodica.
Prema međufazi serološkog istraživanja, 68 posto medicinskih radnika domova zdravlja širom Republike Srpske ima antitijela na virus SARS-CoV-2. Testirano je 1.100 medicinskih radnika, a početak druge faze istraživanja na uzorku od oko 5.000 osoba očekuje se u junu. A imunizacija prioritetnih kategorija stanovništva u Kantonu Sarajevo završava danas.
- Ostalo je još 60 doza za preostale hemodijalizirane i osobe sa transplantiranim organima, čime će se završiti imunizacija stanovništva KS-a do dolaska nove pošiljke. Zetra će raditi samo u prvoj smjeni do 14 sati, ističu iz Vlade KS-a.
Od raspoložive 5.282 doze, prvog dana su vakcinisane 803, drugog 2.337, u srijedu 1.896, a jučer 186 osoba.
Domu zdravlja Istočno Sarajevo dostavljeno je 470 Sputnjik V vakcina, te je nastavljena imunizacija starijih od 65 godina. Proces imunizacije građana bit će nastavljen danas i u ponedjeljak, a u planu je i vakcinacija 18 hemodijaliznih pacijenata. Proces imunizacije nastavlja se danas i u Višegradu. U Banjoj Luci vakcinisana je prva grupa od 80 studenata Medicinskog fakulteta. Prijavilo se ukupno 250 studenata.

- U riziku su da obole, a njihova vakcinacija predstavlja i zaštitu pacijenata u zdravstvenim ustanovama, naglasila je epidemiologinja dr. Jela Aćimović, te pohvalila studente za pomoć medicinskim radnicima tokom pandemije.
Navela je da će proces vakcinacije biti ubrzan jer RS raspolaže većim količinama vakcina.
- U Institutu za javno zdravstvo RS-a vakcinisano je 2.300 ljudi, od toga 1.650 s dvije doze, objasnila je dr. Aćimović i navela da je vakcina Sinopharma dobila dozvolu za upotrebu.

Oslobođenje