fbpx

SAD sa 2,4 miliona dolara pomogle očuvanju kulturnog naslijeđa BiH

SAD sa 2,4 miliona dolara pomogle očuvanju kulturnog naslijeđa BiH

Foto: vijesti.ba

Od 2001. godine Sjedinjene Američke Države su pokazale snažnu opredijeljenost za očuvanje kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine (BiH) kroz Ambasadorov fond za očuvanje kulture (AFCP).

Sa preko 2,4 miliona dolara posvećenih 23 projekta, ove inicijative su odigrale ključnu ulogu u zaštiti i slavljenju bogate historije i kulture BiH.

Prvi AFCP projekat u BiH bila je trajna zaštita nekropole Stećci u selu Šabići u općini Trnovo 2001. godine, finansirana grantom od 15.000 dolara. Drugi značajan projekat bila je obnova kamenog mosta sa kraja 16. stoljeća na rijeci Žepi u Rogatici, sa grantom od 63.000 dolara u 2012. godini, čime se obezbjeđuje direktna zaštita od daljeg propadanja i očuvanje ove građevine od izuzetnog značaja.

Jedan od zapaženih projekata koje podržava AFCP je restauracija i konzervacija Tvrđave Stari Grad u Zavičajnom muzeju Travnik. Grant od 75.000 dolara dodijeljen 2023. finansira napore za popravku kamenih zidova tvrđave i temelja kula, koji su oštećeni u zemljotresima. Ova tvrđava, koja datira iz otomanskog doba, predstavlja značajno kulturno obilježje u regionu.

Značajni doprinosi muzejima

U Sarajevu, Zemaljski muzej je dobio pomoć od preko milion dolara u grantovima koji su obezbjeđeni 2015. i 2019. godine. Ovim sredstvima podržan je projekat preventivne konzervacije za restauraciju krovnih, zidnih i plafonskih slika muzeja, kao i razna poboljšanja infrastrukture. Ovi napori osiguravaju sigurnost i očuvanje opsežne muzejske zbirke od više od četiri miliona artefakata. Osim toga, grant od 87.000 dolara u 2014. godini omogućio je restauraciju krova na obližnjem Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

AFCP je također doprinio očuvanju jevrejske baštine u Sarajevu. Skoro 80.000 dolara donacija pomoglo je u restauraciji više od 380 nadgrobnih spomenika na Starom jevrejskom groblju 2010. godine i kapije i nadgrobnih spomenika Jevrejskog groblja Borak 2008. godine. Nadalje, donacijom od 25.000 dolara 2002. godine podržala se izložba jedinstvenog sarajevskog skripta Hagilgalumindaha. 14. vijeka, nastao u Španiji.

U Banjoj Luci, AFCP je podržao Muzej moderne umjetnosti RS sa grantom od 150.000 dolara u 2018. godini za rekonstrukciju krova i renoviranje potkrovlja za javnu biblioteku umjetnosti u zgradi MOCARS-a. Pored toga, grant od 25.000 dolara u 2007. godini otišlo je na obnovu Šeranićeve kuće iz 16. vijeka, a grant od 60.000 dolara u 2006. godini pomogao je rekonstrukciju džamije Ferhadija.

Očuvanje vjerske baštine

Foča je doživjela dobrobit od tri AFCP projekta, uključujući očuvanje džamije i medrese Mehmed-paše Kukavice sa grantom od 25.000 dolara 2005. godine i dvoetapnu restauraciju Aladža džamije 2004. i 2009. godine sa skoro 130.000 dolara grantova. Ovi napori su džamiji vratili nekadašnji sjaj kao živopisnom primjeru osmanske arhitekture na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

U Blagaju, AFCP je pomogao obnovu pravoslavne crkve Svetog Vasilija Ostroškog i katoličke crkve Svete Trojice sa donacijom od 70.500 dolara 2011. godine. Donacija od 25.000 dolara u 2006. godini doprinijela je i čišćenju i zaštiti crkve Svetog Nikole u Trijebnju, kod Stoca.

AFCP je podržao i projekte arheološkog istraživanja. U Jajcu je donacijom od 30.000 dolara 2007. godine finansirani radovi na crkvi Svete Marije i zvoniku Sv. Luke. U Livnu su grantovi u 2003. i 2004. godini u ukupnom iznosu od 38.400 dolara podržali konzervaciju ranokršćanske bazilike i srednjovjekovnog groblja u selu Lištani i projekat Arheoloških iskopavanja.

Arheološke i obrazovne inicijative

Kroz AFCP Inicijativu za angažovanje u kulturnoj baštini, studenti i lokalni partneri sada rade na kreiranju 3D dokumentacije odabranih objekata koji otkrivaju jedinstvene priče o Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, njegovoj historiji i ljudima koji su otkrili i konzervirali artefakte. Ova virtuelna tura omogućit će ljudima širom svijeta da istraže muzejsko blago iz udobnosti svojih domova, gradeći još više mostova između kultura.

Buduća partnerstva i kulturni mostovi

Ambasadorov fond za očuvanje kulture gradi kulturne mostove između zajednica širom BiH i između SAD-a i BiH. Ovi projekti poštuju i štite zajedničku kulturnu baštinu BiH za buduće generacije.

Sjedinjene Američke Države se raduju nastavku partnerstva u BiH kroz AFCP program, podržavajući projekte koji čuvaju i slave kulturno naslijeđe nacije.

Vijesti.ba