fbpx

SAD: Prvi put objavljen spisak članova Ku Klux Klana

kkk sad

Foto: Spencer Platt/Getty Images

U Sjedinjenim Američkim Državama prvi put je objavljen spisak s imenima članova rasističke organizacije Ku Klux Klan (KKK), a riječ je o spisku iz perioda 1924-26. godine. 

Historijski muzej Colorada u Denveru objavio je na internetu digitalnu verziju originalne bilježnice sa spiskom članova KKK-a, što je prvi put da je javnosti dostupan spisak članova te organizacije koja se bori za bjelačku prevlast u odnosu na crnu rasu.

U bilježnici se na 1.300 stranica nalaze imena oko 30.000 članova KKK-a, kao i podaci organizacijama i lokacijama povezanim s tom organizacijom, prenosi Anadolija.

Direktor muzeja Dawn DiPrince je kazao da je važno da se takvi spiskovi uvrste u historijsku arhivsku građu.

Sablasna odjeća s kukuljicom i maskom

“Pored stvari koje nas raduju i koje slavimo, nekada moramo biti pošteni i prema činjenicama. Ovim spiskom će biti moguće otkriti i priče ljudi koji su pružali otpor KKK-u“, rekao je DiPrince.

KKK je tajna rasistička organizacija, koja je nastala 1865. godine u južnim državama SAD-a i okupljala je bivše robovlasnike koji su se nakon Građanskog rata borili protiv jednakosti Afroamerikanaca i za bjelačku dominaciju i prevlast.

Nastojala je zaplašiti Afroamerikance, računajući na njihovu neprosvijećenost, pa je uvela poseban obred, bijelu sablasnu odjeću s kukuljicom i maskom i noćne sastanke uz plamteće križeve.

Služili su se masovnim i individualnim terorom.

Izvor : Agencije