fbpx

SAD: Prvi predsjednički 'revanš' od 1956.

SAD: Prvi predsjednički 'revanš' od 1956.

Foto: VoA

Nastavak izbora 2020. zvanično je postavljen jer su predsjednik i njegov neposredni prethodnik osigurali nominacije svojih stranaka. Biden i Trump snimili su politički film koji je zemlja ranije gledala - čak i ako je posljednja verzija bila crno-bijela.

Posljednji predsjednički revanš bio je 1956. godine, kada je republikanski predsjednik Dwight D. Eisenhower ponovo pobijedio Adlaia Stevensona, demokratskog protivnika kojeg je imao četiri godine prije.

Grover Cleveland je u međuvremenu bio 22. i 24. predsjednik nacije, pobijedivši na izborima 1884. i 1892. godine.

Prije šezdeset osam godina. Nakon što je Eisenhower pobijedio Stevensona 1952. godine i osvojio sve osim devet država, tadašnji predsjednik se ponovo suočio sa Stevensonom četiri godine kasnije i osigurao još veći rezultat.

Postoje i drugi primjeri revanša predsjedničkih trka, ali su se dogodili mnogo ranije u američkoj historiji.

Republikanski predsjednik William McKinley nadmašio je demokratu Williama Jenningsa Bryana na izborima 1896., a zatim ponovo 1900. Godine 1836., demokrata Martin Van Buren je pobijedio Williama Henryja Harrisona iz Vigovske stranke, samo da bi Harison pobijedio u revanšu između njih dvojice i preuzeo mjesto predsjednika četiri godine kasnije.

John Quincy Adams i Andrew Jackson su se dva puta susreli u utrci za predsjednika. Prvi put 1824. godine, kada je Adams pobijedio, a drugi put 1828. godine, kada je Jackson postao predsjednik pobijedivši vladajućeg Adamsa.

Zatim je tu bio John Adams, federalista koji je bio drugi predsjednik nacije, i Thomas Jefferson, njen treći i demokratsko-republikanac. Obojica su se borila za predsjedništvo tokom prvih ikada osporenih predsjedničkih izbora koji su naslijedili Georgea Washingtona 1796. godine, pri čemu je Adams pobijedio, a Jefferson izabran za potpredsjednika. Četiri godine kasnije, Jefferson se takmičio protiv predsjedavajućeg Adamsa i pobijedio ga.

Koliko se bivših predsjednika vratilo u Bijelu kuću?

Za sada samo jedan.

Grover Cleveland je jedini predsjednik u historiji SAD-a koji je služio dva neuzastopna mandata. Uspješno je izveo ono što Trump sada pokušava - povratio je Bijelu kuću od protivnika koji mu ju je oteo.

Demokratski borac protiv korupcije i guverner New Yorka, Cleveland je tijesno pobijedio na predsjedničkim izborima 1884. Četiri godine kasnije, ponovo je pobijedio na izborima, ali je na izbornom koledžu poražen od republikanca Benjamina Harrisona. Klivlend se ponovo kandidovao protiv Harisona 1892. godine, ovaj put lako osvojio drugi mandat.

Drugi bivši predsjednici su pokušali, ali nisu uspjeli da vrate svoje bivše mjesto.

Nakon što je odslužio dva mandata do 1877., Ulysses S. Grant je ponovo tražio republikansku nominaciju tokom izbora 1880. godine, ali je izgubio nakon borbe na konvenciji od Jamesa A. Garfielda. Tada bi bio dozvoljen treći mandat jer 22. amandman, koji je predsjednike ograničio na dva mandata, nije ratificiran sve do 1951. godine.

Šta je sa bivšim predsjednicima i ponudama trećih strana?

Tri bivša predsjednika su bezuspješno pokušala povratiti Bijelu kuću sa strankama drugačijim od onih čiji su dio bili kada su je osvojili - s Teddyjem Rooseveltom koji je bio najbliži.

Ruzvelt, republikanac, postao je predsjednik kada je William McKinley ubijen 1901. i ponovo je izabran 1904. - ali je odlučio da ne traži još jedan puni mandat 1908. godine, odstupajući za svog izabranog nasljednika iz GOP-a, Williama H. Tafta.

Ruzvelt je kasnije postao razočaran Taftom i izazvao ga je za republikansku nominaciju 1912. Kada to nije uspelo, Ruzvelt se kandidovao za predsednika na sopstvenoj progresivnoj listi, koja je postala poznata kao Bull Moose Partija nakon što se bivši predsjednik našalio da se osjeća „snažnim kao bik los.”

Demokrata Woodrow Wilson pobijedio je na izborima u novembru, ali je Ruzvelt došao na drugo mjesto, osvojivši 88 elektorskih glasova u poređenju sa samo 8 za Tafta, aktuelnog predsjednika.

Millard Fillmore je postao predsjednik nakon što je 1850. umro Zachary Taylor, koji je bio posljednji predsjednik izabran u Partiji vigovaca. Fillmore je bezuspješno tražio predsjedničku nominaciju Viga 1852. Četiri godine kasnije, kandidirao se za predsjednika sa drugom strankom, ali je izgubio sve države osim Marylanda.

Demokrata Martin Van Buren bio je predsjednik od 1837. do 1841. godine i izgubio je svoju kandidaturu za reizbor od kandidata Vigovske stranke Williama Henryja Harrisona. Osam godina kasnije, Van Buren je pokušao da se vrati sa Partijom slobodnog tla, ali nije uspio prikupiti nijedan izborni glas.

(Vijesti.ba/VoA)