fbpx

SAD prodale Kini milione maski i respiratora, sada im ih Kinezi prodaju 10 puta skuplje

Kina Maske

Američke kompanije prodale su zaštitne maske u vrijednosti 17,5 miliona dolara, zaštitne opreme vrijednosti 13,6 miliona dolara i više od 27,2 miliona dolara vrijednosti mehaničkih ventilatora koji potpomažu respiraciju, u januaru i februaru ove godine, a to znatno prelazi količinu bilo kojeg drugog sličnog razdoblja u proteklom desetljeću, prema najnovijim vanjskotrgovinskim podacima američkog Ureda za popis stanovništva (United States Census Bureau), Vladine agencije.

Američki predsjednik Donald Trump dopustio je tako veliku prodaju Kinezima u jeku njihove epidemije; sada, kada su SAD najveće svjetsko žarište bolesti, nemaju dovoljno za svoje potrebe, a Kinezi im prodaju po cijenama deset puta većima negoli je njihova stvarna cijena.

Naime, američki izvoz kirurških maski, ventilatora i drugih osobnih zaštitnih sredstava u Kinu naglo je skočio u siječnju i veljači, kada je korona virus pustošio u zemlji u kojoj je počeo, Kini, a tada su američke obavještajne agencije upozorile da će se uskoro proširiti i na cijeli svijet.

USA Today analizira trgovinske brojeve, budući da su zdravstveni djelatnici na ''prvoj crti bojišnice'' i javno upozoravaju kako su, upravo zbog nedovoljnih količina opreme, prisiljeni ponovo upotrebljavati, ili koristiti osobnu zaštitnu opremu poput kirurških maski i zaštitnih odora, koje su nosili već nekoliko puta.

Neke se države također trude pronaći respiratore, kako bi ih pripremile za upotrebu na onim pacijentima, za koje se pretpostavlja da će im trebati.

Bijela kuća i odbori za obavještavanje Kongresa upoznati su s opsegom i prijetnjom korona virusa u januaru i februaru, ali predsjednik Donald Trump nije zaustavio izvoz ključne medicinske opreme - potez koji su do sada poduzele najmanje 54 druge zemlje, piše portal Direktno.

Podaci pokazuju kako su američki proizvođači sedmicama pojačali proizvodnju i očistili zalihe za isporuku zaštitne medicinske opreme u Kinu, čak i kada je prijetnja koronavirusom postala jasna.
CDC je izvijestio o svom prvom slučaju u Sjedinjenim Državama 20. januara. U sljedeće dvije sedmice Svjetska zdravstvena organizacija i američko Ministarstvo zdravstva i ljudskih resursa proglasili su bolest javnozdravstvenom hitnom situacijom.

Više od 213.000 ljudi bilo je već zaraženo, a više od 5.600 preminulo u SAD-u, u trenutku pisanja ovoga teksta.

"Jasno je da je u Kini došlo do porasta potražnje, a u osnovi to je bilo slobodno tržište", izjavila je Michelle Connolly, ekonomistica sa sveučilišta Duke.

Samo u januaru SAD su u Kinu izvezle više od 1,7 miliona američkih dolara za kirurške maske - više nego dvostruko u odnosu na prethodni januar.

U februaru su isporuke porasle na 15,8 miliona dolara, pokazuju podaci.

Jesse Wang, suosnivač LuggEasyja, tvrtke koja pruža usluge prijevoza kineskim stanovnicima u SAD-u, potvrdio je porast izvoza maski u februaru. Njegova tvrtka izvezla je 14.000 do 15.000 komada maski iz Sjedinjenih Država u Kinu samo početkom 2020. godine.

Po maloprodajnoj cijeni od otprilike 50 centi maska - koja je vjerojatno veća od onoga što bi veletrgovci platili - to je značilo da je više od 31,6 miliona hirurških maski poslano u Kinu tokom februara ove godine, na temelju podataka o trgovini.

Sve zajedno, gradonačelnici gotovo dvjesto američkih gradova izjavili su da im za borbu protiv koronavirusa treba gotovo 29 miliona maski!

Nadalje, Sjedinjene Države izvezle su u prva dva mjeseca lani u Kinu 11,4 miliona dolara vrijedne respiratore, u usporedbi s 27,2 miliona dolara u prva dva mjeseca ove godine, samo nekoliko tjedana prije nego što su države i bolnice počele moliti saveznu vladu da im pošalje više. Cijena respiratora kreće se od 20.000 do 50.000 američkih dolara, ovisno o modelu, što znači da su SAD poslali, procjenjuje se, od 540 do 1.360 komada u Kinu, samo u januaru i februaru, piše Direktno.

radiosarajevo.ba