fbpx

Republika Srpska uvozi struju

765 430 45bad432c91c698966f2ee3f08ba9786

Republika Srpska odnedavno je počela da uvozi struju. Procjene “Elektroprivrede” su da bi Srpska za ove namjene mogla da potroši pet miliona maraka, te da bi ukupni skor na računu ERS-a mogao biti umanjen za čak 25 miliona KM. Predstavnici opozicije poručuju da je taj gubitak ogledalo nedomaćinskog odnosa vlasti prema javnim dobrima.

Na uvoz struje “Elektroprivreda Republike Srpske” se odlučila nakon prestanka proizvodnje “Hidroelektrana na Trebišnjici”, remonta TE “Gacko” i smanjene količine vode. Produžetak uvoza očekuje se sve do maja, rekao je za RTRS generalni direktor “Elektroprivrede Srpske” Luka Petrović.

“Naše procjene su da ćemo kupiti oko pet miliona maraka struje za ovaj period. Za očekivati je da će, ako bude bolja hidrologija na Drini i Vrbasu, kupovina biti znatno manja u odnosu na ono što smo procijenili. Već sada možemo da procijenimo da će ERS ostati bez 25 miliona maraka sopstvenih prihoda”, kaže direktor “Elektroprivrede” Luka Petrović.

Nedopustivo i nedomaćinsko ponašanje vlasti, tvrde u SDS-u i PDP-u.

“Uvoz struje, loši rezultati, posljedica su nevjerovatne pljačke i nevjerovatne korupcije koja je prešla sve granice i koja nije viđena na ovim prostorima. Desetine miliona se izvlači iz ERS-a i njenih sastavnih preduzeća”, objašnjava Vukanović.

“Očigledno je da ERS nikada nije bila na nižim granama kao što se sada nalazi. Ovo će se sve prebiti preko leđa građana koji ne mogu ni da zamisle da imaju primanja koja su i približna potrošačkoj korpi u Republici Srpskoj”, kaže član Predsjedništva PDP-a Ljubiša Krunić.

Na privredno dno “Elektroprivredu” vuku i neplanska zapošljavanja i namješteni tenderi, kažu Krunić i Vukanović.

“Samo u prošloj 2018. godini zaposleno je oko 300 aktivista SNSD-a, DNS-a, Ujedinjene Srpske i Socijalističke partije”, što je nedopustivo, ako uzmemo u obzir da je po rezultatima iz 2017. sistem ERS došao u bezizlaznu situaciju”, kaže član Predsjedništva PDP-a Ljubiša Krunić.

“Dovoljno je podsjetiti na novi kanal u koji je HET uložio 8,5 miliona KM, a koji je nakon 6 mjeseci popucao, dok imamo kanal kroz Popovo polje za HE “Čapljina”, koji je građen prije 40 godina, koji je u funkciji i nigdje nije popucao. Sve je to posljedica izvlačenja stotina miliona, preko ugovora koje dobija firma 'Integral inženjering', Slobodana Stankovića”, kaže poslanik SDS-a Nebojša Vukanović.

Koliko je stanje loše, pokazuje i nizak rang u regionu.

"Elektroprivreda Crne Gore' je objavila rezultate da je sa svega 600 hiljada stanovnika i tri proizvodna pogona – TE “Pljevlja” i dvije HE “Piva” i “Perućac”, ostvarila dobitak od 44 miliona evra, skoro 90 miliona KM”, kaže Vukanović.

Tako, Crna Gora, u kojoj takođe caruje korupcija, uspije da zaradi na prodaji struje, dok Srpska, koja ima daleko veći potencijal posluje negativno, zaključuje Vukanović.

BN TV