fbpx

Raseljeni i povratnici u BiH i 30 godina nakon rata trebaju pomoć

Raseljeni i povratnici u BiH i 30 godina nakon rata trebaju pomoć

Foto: BHRT

Gotovo trideset godina nakon rata raseljenim i povratnicima u BiH i dalje treba pomoć. Za više od 40 lokalnih zajednica potpisani su ugovori za obnovu o izgradnju komunalne i socijalne infrastrukture i elektrifikacije na prostorima gdje žive raseljena lica i povratnici.

Jedna od opština u kojoj će novac biti uložen su Lopare i to za asfaltiranje lokalnih puteva.

Komisija za izbjeglice i raseljena lica Bosne i Hercegovine odobrila je 90 projekata, od čega milion i 200 hiljada maraka pripada opštinama i gradovima, a oko 900 hiljada vjerskim zajednicama.

"Važna stvar je što će ove godine biti monitoring na svakom projektu koji se bude radio i naravno ja sam rekao načelnicima koji nisu prije implementirali sredstva koja su dobili u prijašnjim godinama raskinuti i naravno implementirati ove godine. Po usvajanju budžeta raspisujemo novi javni poziv gdje će se opštine, gradovi i vjerske zajednice moći prijaviti", kaže ministar za ljudska prava i raseljena lica BiH Sevlid Hurtić.

"Naglasili smo da su svi projekti, odnosno realizacija svih projekata ima svoj rok i taj rok sve opštine, svi gradovi, svi predstavnici vjerskih zajednica trebaju da ispoštuju", navodi Bojan Ninković iz Fonda za povratak BiH.

Zahtjeva za obnovu komunalne i socijalne infrastrukture je bilo u vrijednosti iznosa od oko 60 miliona, a podijeljeno je oko 2 miliona, što je pokazatelj velike potrebe. Novac je namijenjen i Gradu Doboj.

"Grad Doboj je prepoznatljiv i zaista je otišao daleko u realizaciji ovakvih projekata vezano za izbjegličku populaciju, isto tako i za raseljena lica", ističe zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević.

Projekat obnove socijalne i komunalne infrastrukture obuhvata više od 40 opština i vjerskih zajednica širom Bosne i Hercegovine.

BHRT