fbpx

Radi li Centar za socijalni rad Banjaluka u skladu sa zakonom?

Radi li Centar za socijalni rad Banjaluka u skladu sa zakonom?

Foto: BHRT

Radi li Centar za socijalni rad Banjaluka u skladu sa zakonom? Ovo pitanje pokrenuto je u javnosti, nakon vijesti koja je potresla cijelu Bosnu i Hercegovinu. Naime, barem deset dana u svojoj kući, mrtvi su ležali teško oboljela žena i njen sin sa poteškoćama u razvoju. Ima li u ovom slučaju elemenata krivične odgovornosti i čije?

Nakon što je bitku za život izgubila teško bolesna žena, koja se bez medicinske pomoći sama brinula o svom djetetu s poteškoćama u razvoju, preminulo je i dijete. Najvjerovatnije od gladi. Majka i sin barem deset dana su u ležali mrtvi u porodičnom domu. Pored živih komšija i socijalnih radnika. Ova jednoroditeljska porodica bila je evidentirana u Centru za socijalni rad, u kojem do objave ove priče nije bilo dostupnih za novinare, pa je bez odgovora i pitanje - koje tačno pravo iz socijalne zaštite su ostvarivali.

S obzirom na to da je povreda prava iz socijalnog osiguranja krivično djelo, pitanja su postavljena i Okružnom javnom tužilaštvu. U odgovoru medijima, među ostalim, navode:

"Okružno javno tužiteljstvo Banjaluka poduzima mjere i radnje radi utvrđivanja činjenice smrti Slavice I. i Željka B. Dežurni tužitelj naložio je izvršenje obdukcija beživotnih tijela. Policijski djelatnici poduzimaju mjere i radnje koje je naložio dežurni tužitelj, a nakon što prikupe neophodnu dokumentaciju ovom Tužiteljstvu bit će dostavljeno izvješće. Više informacija u ovom momentu ne možemo priopćiti."

Zakonom o socijalnoj zaštiti je propisano da je Centar dužan da tokom postupka za ostvarivanje prava iz sistema socijalne zaštite izradi individualni plan mjera i aktivnosti u tretmanu i utvrdi svrhu koja se njime želi postići. Centar, takođe, ima zakonsku obavezu da barem jednom godišnje ispita uslove za ostvarivanje prava priznatog korisniku. Ta je ustanova, dakle, bila dužna aktivno pratiti stanje svog korisnika – upozorava stručna javnost.

"Socijalni radnici uglavnom ne prave individualne programe i ne prate svaki slučaj do kraja. Ovo je očekivan scenario, nažalost", kaže advokat Dragana Stanković.

Dok čekamo odgovore nadležnih, ponovo je aktuelizovana priča o neophodnosti adekvatnije socijalne politike i usvajanja Zakona o majci. Poziv vlasti i njenim oponentima da u ovom slučaju budu jedinstveni uputio je poslanik PDP-a u NSRS Nebojša Drinić, koji se u parlamentarnoj proceduri aktivno bavio i Porodičnim zakonom.

Dok ne dobijemo konkreniju reakciju nadležnih, stručna javnost podsjeća da je povreda prava iz socijalnog osiguranja krivično djelo. Nesavjestan rad u službi takođe, pogotovo ako dovede do teže povrede prava drugog. Dostupnost informacija od javnog značaja takođe je zakonska obaveza Centra za socijalni rad.

BHRT