fbpx

Prvi efekti kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj, pritisak na novinare postaje sve jači

Prvi efekti kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj, pritisak na novinare postaje sve jači

Foto: Fena

Osjete se, prvi efekti kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj. Podneseno je osam krivičnih prijava za klevetu, protiv novinara i urednika pred okružnim tužilaštvima. Ovi podaci, odnose se na period od Izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske. Pritisak na novinare, postaje sve jači.

Novinari dobijaju krivične prijave. Zastrašivanja i pritisci očigledno je, kriminalizacijom klevete, postaće sve češći i jači. Novinarska zajednica na to je upozoravala i ranije.

LJILJANA SMILJANIĆ, novinarka

Metoda zasrtaršivanja. Novinari i ljudi uopšte oklijevaju da govore o stvarima koje se dešavaju oko nas, o tome kako institucije rade, kako zvaničnici rade, ono što sve nas zanima i o čemu trebamo da govorimo.

Podnesene su 72 krivične prijave. Od toga 8 prijava se odnosi na novinare i urednike ostale prijave odnose se na građane, javne funkcionere i NN lica. Ovo su podaci prikupljeni iz okružnih tužilaštava.

OKRUŽNO JAVNO TUŽILAŠTVO BANJALUKA

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka od stupanja na snagu posljednjih izmjena i dopuna Кrivičnog zakonika Republike Srpske, dodana 24.04.2024.godine, zaprimilo je 50 prijava za krivično djelo Кleveta iz člana 208a КZRS i krivično djelo iznošenje ličnihi porodičnih prilika iz člana 208b КZRS. U tri predmeta donesena je tužilačka odluka naredba o nesprovođenju istrage, a ostali predmeti se nalaze u radu.

Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini i danas upozorava da je „kriminalizacija“ klevete korak unazad – udar na demokratiju.

BRAJAN AGELE, ambasador OSCE-a

Mislim da je pogrešno fokusirati se samo na novinare jer ovo ima uticaja na razmjenu informacija za sve i suprotno je potrebi da imamo dobro informisane građane u cijeloj zemlji. To je suprotno samim temeljima demokratije.

Kriminalizacija klevete, ali i najavljeno uvođenje termina „strani agenti“ozbiljno ograničava slobodu društva. Predstavlja korak unazad. Upozoreno je.

KLEMENT NILETSOSI VULE, izvjestilac UN-a za prava na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja

S moje tačke gledišta je bitno da vlasti na svim nivoima osiguraju da se uklone svi ovi restriktivni zakoni. Potrebno je da se napravi građanski prostor.

Izmjene Krivičnog zakona RS stupile su na snagu u avgustu prošle godine. Podrazumijevaju novčane kazne do 3.000 evra, koje mogu biti i veće, ako se “klevetnički” sadržaj prenosi putem medija ili na javnim skupovima, uključujući i društvene mreže.

BHRT