fbpx

PROMIJENJENI USLOVI: “Elektrokrajina“ namješta tender kompaniji “Prointer“?!

765 430 080e3bb63a09cd241c372ee9a3c3e9c8

Banjalučka "Elektrokrajina" raspisala je javni poziv za tehničku podršku i održavanje sistema. Procijenjena vrijednost nabavke iznosi pola miliona maraka. Zanimljivo, "Elektrokrajina" je izmijenila prvobitnu javnu nabavku i kao uslove dodala stavke koje, kako tvrde izvori BN televizije, odgovaraju određenoj firmi iz IT sektora.

"Elektrokrajina" traži da tehničko lice koje će biti vođa projekta ima sertifikat "Prince 2". To je naknadno dodato u tendersku dokumentaciju, a takvog stručnjaka, tvrde izvori BN TV, ima samo banjalučka IT kompanija "Prointer". U "Elektrokrajini" ne kriju da su izmijenili tender, ali pojašnjavaju da je sve urađeno u zakonskom roku.

"Tenderska dokumentacija je izmijenjena da bi se u otvorenom postupku javne nabavke došlo do najoptimalnijeg rješenja predmetne nabavke i izabrao najkvalitetniji i najpovoljniji ponuđač", tvrde u "Elektrokrajini".

U odgovoru koji su nam dostavili iz "Elektrokrajine" pojašnjavaju i da dodatni uslovi imaju veze samo sa obimom i važnošću posla koji traže od potencijalnih saradnika. Tvrde da žele osigurati da se posao odradi na najbolji mogući način.

S obzirom na to da se radi o nabavci veće vrijednosti i veće složenosti u smislu realizacije tehničkih uslova tendera, to podrazumijeva da dobavljač mora imati stručan i kvalifikovan tim angažovanog osoblja, piše u dopisu "Elektrokrajine".

Iz kompanije "Prointer" danas nisu odgovorili na naša pitanja, ali su u jednom ranijem odgovoru napisali kako su svi njihovi poslovi transparentni, da sarađuju sa javnim institucijama, ali sa i privatnim kompanijama i da se, i pored pokušaja, teško može osporiti njihova stručnost.

Opozicija sumnja da je tender "Elektrokrajine" izmijenjen tek tako.

"Elektrokrajina" je javni poziv objavila 28. avgusta, a dodatni uslov ubačen je 2. septembra. Izmjene su, prema zakonu, mogli da izvrše do 17. septembra.

BN