fbpx

Prijetnja agenciji Beta da će biti spaljena

2beta

Prijeteća poruka stigla je na mobitel glavnog i odgovornog urednika Bete Dragana Janjića 

Na pritiske vlasti u Srbiji međunarodnim organizacijama požalila se i kompanija koja je vlasnik televizije N1.

Agencija Beta i njen glavni i odgovorni urednik Dragan Janjić ponovo su izloženi pretnjama da će biti fizički napadnuti.

"Ako u subotu bude nereda, čini mi se da će Beta biti spaljena. Ništa strašno kao u RTS, demokratski izraženo nezadovoljstvo", navedeno je SMS poruci koju je glavni i odgovorni urednik Bete dobio u sredu popodne.

Budući da se u poruci govori o mogućnosti spaljivanja prostorija Bete, što doživljavamo kao veoma ozbiljnu pretnju, slučaj je prijavljen policiji koja će da sprovede istragu, navodi agencija.

Policiji su dostavljene informacije o telefonu sa koga su pretnje upućene, kao i informacije o ranije upućivanim porukama koje nisu bile tako eksplicitne, ali su ozbiljan razlog za zabrinutost.

N1: Konstantno zastrašivanje i napadi

I vlasnik televizije N1, kompanija Adria News iz Luksemburga, zatražila je zaštitu te televizije i njenih novinara od kampanje koju protiv N1 vode predstavnici vlasti u Srbiji.

Ova medijska kuća uputila je pismo na  130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao  i Evropske unije.

U pismu koje je potpisao i glavni urednik N1 u Srbiji Jugoslav Ćosić navodi se da je od početka emitovanja programa prije pet godina, N1 izložen stalnim pritiscima, etiketiranju i kampanji obeshrabrivanja koji dolaze od najviših funkcionera vlade, uključujući i predsjednika države.

"Cilj pritisaka i kampanje od početka je da se N1 kompromituje i zastraši etiketiranjem kao antisrpska, opoziciona i antivladina televizija. Etiketiranje javnih funkcionera redovno prate napadi na N1 u tabloidima i drugim medijima koji su pod direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti. Svaki talas napada na N1 dovodio je do prijetnji novinarima i urednicima posredstvom različitih platformi. Samo rijetke su procesuirane i dobile su sudski epilog", navodi se u pismu.

(Agencije)