fbpx

Preko "Bratoljuba" niko ne prelazi

2bratoljub

Prošle su već dvije godine otkad je most „Bratoljub“ završen, ali preko njega se ne može, jer granični prelaz još nije izgrađen. Nisu završeni ni pristupni putevi pojedinim kućama koji su uništeni prilikom gradnje mosta. Tako su se Bratunčani samo našli u još većem problemu.

Ni graničnog prelaza, ni pristupnih puteva kućama. Tako za sada stvari stoje za Bratunčane koji žive u blizini „Bratoljuba“, mosta koji je izgrađen prije dvije godine, a preko kojeg se ni dan-danas ne može. 

Most čija je izgradnja koštala oko 13 miliona evra, a koji je finansirala Vlada Srbije, zbog nepostojanja graničnog prelaza još nije u funkciji. Iako su mislili da će im novoizgrađeni most olakšati, meštanima ovog dijela Podrinja samo je teže. 

Milorad Ostojić iz Bratunca više ne mari za most, želi - kaže - samo da može normalno prići kući.

Dok građani čekaju, zvaničnici se gađaju optužbama. Tako za zapadanje ovog projekta u ćorsokak srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik optužuje Sarajevo i Savjet ministara BiH, tvrdeći da namjerno opstruišu izgradnju graničnog prelaza između BiH i Srbije kod Bratunca.

Izgradnju graničnog prelaza finansiraće BiH. Tender za gradnju graničnog prelaza, čija procijenjena vrijednost iznosi 14 i po miliona maraka, raspisan je u januaru ove godine, a Uprava za indirektno oporezivanje BiH je zaprimila šest ponuda. Međutim, najbolji ponuđač još nije izabran.

Dok Uprava za indirektno oporezivanje ne osigura novac za izgradnju graničnog prelaza, nadležni iz opštine Bratunac tvrde da će uraditi pristupne puteve do kuća koje su ostale izolovane zbog gradnje mosta.

Izgradnja mosta “Bratoljub”, u dužini od 227 metara, koji spaja Bratunac i Ljuboviju, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine. 

Za sada je most ni na nebu ni na zemlji, jer ako se neko i usudi preći preko njega platiće kaznu za ilegalni prelazak. Dok granični prelaz ne bude urađen, stanovnici ovog dijela Podrinja moraće putovati kilometrima dalje da bi prešli u Srbiju.

(BN televizija)