fbpx

Poslanici NSRS danas o porezu na dobit

Poslanici NSRS danas o porezu na dobit

Foto: N1 

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) trebali bi danas na sjednici da razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dobit, kojim je propisano izjednačavanje poreskog tretmana kamate za kredite korištene za finansiranje projekata od posebnog značaja za Republiku Srpsku.

Na taj način će se omogućiti puni kapacitet realizacije projekta bez nepredviđenih dodatnih troškova, navodi se u obrazloženju Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dobit koji bi Narodna skupština Republike Srpske danas trebalo da razmatra po hitnom postupku.

Razlog za donošenje ovog zakona jeste oslobađanje oporezivanja kamate i premije osiguranja plaćenih nerezidentu na kredite koje koristi Republika Srpska za projekte od javnog interesa.

"Ovakav porez ne predstavlja obavezu rezidenta Republike Srpske, već nerezidenta, dok je rezident kao isplatilac dužan odbiti iznos poreza i u ime i za račun nerezidenta platiti u budžet Republike Srpske", piše u obrazloženju ovog zakonskog rješenja.

Ukoliko to ne učini, porez pada na trošak rezidenta Republike Srpske koji ne može biti priznat kao rashod u poreskom bilansu.

Na sjednici Narodne skupštine bi se trebale naći još 24 tačke.

Između ostalih, to je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske, te Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima Republike Srpske, svi po hitnom postupku.

Na dnevnom redu bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, takođe po hitnom postupku.

Srna