fbpx

Poslanici, ministri, lideri stranaka i bivši gradonačelnik jurišaju na fotelje odbornika

Poslanici, ministri, lideri stranaka i bivši gradonačelnik jurišaju na fotelje odbornika

Foto: Ringier

Da stranke “pucaju” iz svog oružja u trci za što boljim rezultatom na izborima pokazuju odborničke liste na kojima se nalaze brojna imena političara koji već sjede u skupštinskim klupama ili direktorskim i ministarskim foteljama.

Prema preliminarnoj, ovjerenoj listi CIK BiH, na odborničkim listama nalazi se tako 25 poslanika iz Narodne skupštine Republike Srpske, kao i lideri pojedinih stranaka, ali i neki bivši i sadašnji ministri, direktori ili gradonačelnici.

Nosilac liste PDP za odbornika u Prnjavoru je nekadašnji direktor SIPA, Perica Stanić, dok je nosilac liste Nezavisnog pokreta “Svojim putem” u Banjaluci bivši gradonačelnik Igor Radojičić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Savo Minić nosilac je liste SNSD za odbornika u opštini Šamac.

Dvojica njegovih partijskih kolega, Staša Košarac i Srđan Amidžić, koji sjede u ministarskim foteljama u Savjetu ministara BiH, takođe ulaze u trku za odbornički mandat.
Košarac, koji je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nosilac je odborničke liste SNSD u Istočnoj Ilidži, dok se Amidžić, koji je ministar finansija i trezora BiH, nalazi na odborničkoj listi u Banjaluci.

Još jedan ministar dospio je na odborničku listu SNSD u Banjaluci, a riječ je o ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alenu Šeraniću.

I dvojica bivših ministara u Vladi Srpske dospjela su na odborničke liste.

Jedan od njih je nekadašnji ministar policije Republike Srpske, Dragan Lukač koji se nalazi na odborničkoj listi SNSD u Banjaluci, a drugi je bivši ministar rada i boračko-invalidske zaštite, Duško Milunović koji je nosilac liste SP za odbornika u Kozarskoj Dubici.

Predsjednici i parlamentarci
Ono što je zanimljivo jeste da su se na odborničkim listama svojih stranaka našli i brojni parlamentarci, iako je praksa pokazala da niko od njih na kraju ne preuzme mandat, ukoliko ga dobije, već ga prepušta nekom od svojih kolega koji se nalazi sljedeći na listi.

Nosilac liste Ujedinjene Srpske u Banjaluci je tako lider te stranke i prvi čovjek parlamenta Srpske, Nenad Stevandić, dok je nosilac odborničke liste SNSD u Banjaluci narodni poslanik i direktor UKC RS, Vlado Đajić. Osim njega, na odborničkoj listi SNSD u Banjaluci je i poslanik te stranke u NSRS, Mladen Ilić.

Još jedan lider stranke i poslanik nosilac je odborničke liste u Banjaluci. Riječ je o predsjedniku PDP i poslaniku te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislavu Borenoviću. Na odborničkoj liste te stranke u Banjaluci nalaze se i poslanici u NSRS – Tanja Vukomanović, Mirna Savić-Banjac i Nebojša Drinić.

I lider SPS, Goran Selak nosilac je liste te stranke u Banjaluci, a na listi se nalazi i poslanica te stranke u NSRS, Tamara Damjanović.

Narodni poslanik i predsjednik pokreta “Za pravdu i red”, Nebojša Vukanović nosilac je liste u Trebinju, a na istoj listi je i poslanik u NSRS Đorđe Vučinić.
Za odbornički mandat u Bijeljini bori se predsjednik Republičke stranke Srpske (RSS) Slavenko Ristić. Zanimljivo je to što je Ristić i poslanik u NSRS, i to u Klubu poslanika SNSD, dok će na ovogodišnjim izborima “braniti boje” RSS u Bijeljini, a ne SNSD.

Na listama za odbornike širom Republike Srpske nalaze se još poslanici iz parlamenta Srpske Senad Bratić (SDA), Mirsad Duratović (SDP), Aleksandar Trninić (US), Slaviša Marković (PDP), Milan Dakić (DEMOS), Milan Trninić (US), Saša Grbić (SDP), Andrea Gajić (SDP), Milan Savanović (pokret “Za pravdu i red), Milutin Tasovac (SNSD), Milan Kasapović (SDS), Spomenka Stevanović (DEMOS), Zoran Stevanović (SNSD), Aco Stanišić (DEMOS), Zagorka Grahovac (lista “Za pravdu i red”).

Nosilac liste SDS u Istočnoj Ilidži je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Darko Babalj, dok su na listama u Modriči, Bijeljini i Trebinju bivši poslanici parlamenta Srpske Risto Marić (SP), Mara Granula (SNSD), Diko Cvjetinović (NPS) i Valerija Lakić (SNSD).

Nosioci odborničkih lista u Trebinju i Loparama su dvojica delegata. Riječ je o delegatu PDP u Vijeću naroda Republike Srpske i bivšem poslaniku Ljubiši Kruniću te delegatu SDS u Domu naroda PS BiH, Želimiru Neškoviću.

Srpska info