fbpx

Političke partije u RS počele pripreme za lokalne izbore: Najžešća borba očekuje se u Banjaluci

Političke partije u RS počele pripreme za lokalne izbore: Najžešća borba očekuje se u Banjaluci

Foto: Arhiva

Iako je do lokalnih izbora 2024. ostalo još godinu dana, stranke u Srpskoj se uveliko pripremaju za bitku za birače, a apetiti su veliki, toliki da očekuju da će osvojiti i načelničke i gradonačelničke pozicije u lokalnim zajednicama gdje sada vladaju druge partije.

Prema signalima koji stižu iz stranaka, ne nedostaje im ambicija, ali ni optimizma po pitanju izbornog rezultata.

Štaviše, prema izjavama u pojedinim strankama, može se već i naslutiti ko će biti kandidati u dijelu lokalnih zajednica, kao što su, recimo, Banjaluka i Bijeljina, gdje će, po svemu sudeći, u trku za novi mandat aktuelni gradonačelnici Draško Stanivuković i Ljubiša Petrović, s tim što zasad nije poznato ko će im na megdan.

Petrovićev stranački kolega Milan Miličević, predsjednik SDS-a, poručuje da se u principu svaki dan u svakoj lokalnoj zajednici obavljaju pripreme za lokalne izbore.

"Svaka lokalna zajednica je priča za sebe. Mislim da ćemo u ogromnoj većini lokalnih zajednica imati kandidate za načelnike i gradonačelnike, ali biće i onih gdje će biti zajedničkih kandidata opozicionih političkih partija. Biće, vjerovatno, i poneka opština gdje će trenutna opozicija imati svako svoje kandidate, ali to će biti minimalan broj opština", rekao je Miličević za "Nezavisne novine".

Govoreći o ambicijama, lider SDS-a je istakao da je cilj bolji rezultat u odnosu na trenutni.

"Trenutno opozicija, odnosno SDS, ima svoje načelnike i gradonačelnike u oko 15 lokalnih zajednica. Cilj, naravno, mora biti da ih bude više, ali na realnim osnovama. Smatram da u ovom momentu možemo osvojiti još oko pet ili šest lokalnih zajednica gdje imamo snažne odbore i kvalitetne kandidate", kaže Miličević.

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, kaže da sada vrše vlast u najvećem dijelu lokalnih zajednica Srpske te da imaju jasno zacrtane ciljeve, a to je da rezultat u odnosu na prošle lokalne izbore bude poboljšan na narednim lokalnim izborima.

"Ozbiljno se pripremamo u svakoj lokalnoj zajednici i očekujemo da ćemo ubjedljivo biti stranka broj jedan i da će rezultat u odnosu na prethodne lokalne izbore biti još bolji, te da ćemo imati najveći broj načelnika, gradonačelnika i odbornika u skupštinama opština i gradova", kaže Kovačević u izjavi za "Nezavisne novine".

Pripreme je počeo i PDP. Lider stranke Branislav Borenović navodi da im je primarni cilj da odbrane pobjedu Draška Stanivukovića na poziciji gradonačelnika Banjaluke, a gdje će se, očekuje, voditi ogromne političke bitke.

"Cilj nam je i da odbranimo Kotor Varoš, gdje već nekoliko mandata naš načelnik uspješno vodi jednu od najuspješnijih opština u Srpskoj i BiH po privlačenju stranih investicija i broju zaposlenih. Ali, isto tako, razmišljamo i o nekim drugim opštinama u kojima smatramo da možemo doći do tog cilja i pobjede za načelnika i gradonačelnika", kaže Borenović za "Nezavisne novine".

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, kaže da će u skoro svim lokalnim zajednicama ova stranka samostalno nastupiti za lokalne skupštine.

"Što se tiče kandidata za načelnike, imamo načelni dogovor, u skladu sa koalicionim sporazumom koji smo potpisali sa SNSD-om, da podržimo njihove kandidate u opštinama gdje ih SNSD bude imao i gdje mi procijenimo da nemamo dovoljno kvalitetnog kandidata za načelnika. Normalno, u opštinama gdje procijenimo da imamo kvalitetnog čovjeka koji ima izglede da pobijedi ponudićemo SNSD-u da podrži našeg kandidata", rekao je Nešić za "Nezavisne novine".

Bitka za načelničke i gradonačelničke fotelje te klupe u lokalnim parlamentima biće održana početkom oktobra 2024. godine.

Nezavisne