fbpx

Podignuta optužnica za zločine u Kotor-Varoši: Komandovao sa Ljubanom Ećimom, tereti se za zatvaranje i progone, te ubistva više destina osoba među kojima je bilo i djece

Kotor varos zlocinii

Samardžija se tereti i za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih povreda, paljenje kuća i uništavanje imovine, ali i razaranje, pljačkanje i uništenje 16 džamija, katoličkih crkvi i drugih vjerskih objekata.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Zdravka Samardžije (1954) rođenog u Sanskom Mostu kojom ga tereti za zločin protiv čovječnosti na području Kotor Varoši.

- Optuženi se tereti da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije CSB Banja Luka, komandujući jedinicom zajedno sa Ljubanom Ećimom, zajedno sa drugim osobama iz struktura vojske i policije, učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši i okolnih mjesta.

Optužnicom je obuhvaćeno nezakonito zatvaranje i progon više stotina osoba, kao i strijeljanja i ubistva više destina osoba koje su ubijene na različitim lokacijama, među kojima je bilo i djece kao i osoba starije životne dobi.

Također, optuženi se tereti i za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih povreda, koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, paljenje kuća i uništavanje imovine protjeranih civila, saopćeno je iz Tužilaštva BiH uz napomenu da optužnica obuhvata i razaranje, pljačkanje i uništenje 16 džamija, katoličkih crkvi i drugih vjerskih objekata, među kojima i objekata starih više stotina godina, koji predstavljaju kulturno-historijske spomenike.

- Optuženi se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnost, a krivnju optuženog Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 270 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Oslobođenje