fbpx

Pismo Zuckerbergu: Držite djecu mlađu od 13 godina dalje od Instagrama

instagramz

Američka neprofitna organizacija u četvrtak je pozvala prvog čovjeka Facebooka Marka Zuckerberga da otpiše planove o lansiranju verzije popularne aplikacije za dijeljenje fotografija Instagram za djecu ispod 13 godina, govoreći da će to staviti djecu tog uzrasta pred „veliki rizik“.

“Instagram naročito iskorištava strah mladih od propuštanja i želju za odobravanjem od strane vršnjaka, kako bi potaknuo djecu i tinejdžere da neprestano provjeravaju svoje uređaje i dijele fotografije sa svojim pratiocima”, kaže se u pismu organizacije Kampanja za nekomercijalno djetinjstvo (CCFC).

BuzzFeed News prošlog mjeseca je objavio da Instagram planira pokrenuti verziju za mlađi uzrast.

CCFC tvrdi da fokus društvene mreže na izgled i brendiranje već predstavlja veliki izazov za privatnost i dobrobit mlađih osoba.

No, oni ispod 13 godina su još manje sposobni da se nose sa tim izazovima dok prolaze kroz ključni period razvoja, u kojem počinju učiti o društvenim odnosima i izazovima.

‘Zaštititi milione djece’

Grupa navodi da postojeća verzija Instagrama nije sigurna za djecu ispod 13 godina, te poziva Zuckerberga da učini nešto i zaštiti milione djece koja su lagala o svojim godinama kako bi mogli kreirati svoje račune na Instagramu.

Nova verzija vjerovatno će ciljati na djecu ispod 10 godina, jer oni starosti između 10 i 12 godina koji sada imaju račune na Instagramu vjerovatno neće željeti da se „premjeste“ na nju, jer su već iskušale „pravu stvar“, kaže se u pismu.

Društvene mreže djeci ne nude nimalo prijateljski prostor. Oko 59 posto američkih tinejdžera tvrdi da su doživjeli maltretiranje, a djevojčice navode da su se osjećale pod pritiskom da postavljaju seksualizirane selfije kako bi dobile lajkove, navodi CCFC.


 
Izvor : Agencije