fbpx

Općina Centar: U obrascima ime jednog roditelja umjesto diskriminacije

Opstina Centar

Nadležne službe Općine Centar Sarajevo izvršile su analizu i konstatirale da se u obrascima ove lokalne zajednice u najvećoj mjeri od korisnika ne zahtijeva ime oca, nego ime jednog roditelja.

Već ranije je uočeno da se u obrascima i formularima praksom traženja imena oca diskriminišu određene kategorije stanovništva i umanjuje uloga majke u zakonodavnom sistemu BiH. Zbog toga se pristupilo izmjenama koje su u najvećoj mjeri i realizirane.
Općina Centar Sarajevo u potpunosti podržava inicijativu koju je na nivou Federacije Bosne i Hercegovine pokrenulo Udruženje „Zaboravljena djeca rata“ pod nazivom „Ime jednog roditelja“.

Pomenuto udruženje se bavi društvenim i zakonskim priznavanjem djece koja su rođena kao posljedica ratnog silovanja i jedino su udruženje u svijetu koje se na ovakav način bori za vidljivost ove kategorije.

“U službama Općine Centar u opticaju je još manji dio odranije preostalih obrazaca na kojima se trenutno vrši neophodna promjena”, saopćili su iz ove općine.

Podsjetimo, prije nekoliko dana i Općina Stari Grad je objavila da će prilagodit sve obrasce s ciljem zaustavljanja diskriminacije djece rođene kao posljedice ratnog silovanja.

N1