fbpx

Odluka za objekte, ne za radnike

3objekat

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je danas da bi Odlukom o određivanju radnog vremena bilo regulisano radno vrijeme objekta, tačnije tržni centri bi mogli da rade i nedeljom do 22. 00 časa.  "To se ne odnosi na radnike, jer je njihovo radno vrijeme regulisano zakonom o radu radnika", istakao je Radojičić.

Odbornici u Skupštini grada Banjaluka danas su razmatrali Prijedlog o produženju radnog vremena u tržnim centrima u Banjaluci. Prema najavljenom prijedlogu, radno vrijeme nedjeljom, umjesto do 16 časova, biće do 22 časa. Ranije danas, odbornici opozicije predvođeni predsjednikom Gradskog odbora PDP-a Draškom Stanivukovićem, održali su vanrednu pres konferenciju na kojoj su pokušali da ukažu na to koliko je ova odluka loša za radnike i najavili da će, čim budu dobili dozvolu za građansku inicijativu, istu pokrenuti u svim gradovima u Republici Srpskoj.

Odluka o radu nedjeljom neće biti podržana ni od strane Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti.

Prijedlog gradskog Odjeljenja za privredu da izmjenom Odluke o radnom vremenu tržni centri nedjeljom, ukoliko žele, mogu raditi i do 22 časa nije prihvatljiv i borićemo se da taj dan bude neradni ili da radnici, ukoliko budu na poslu, toga dana dobiju za 50 ili 100 odsto veću dnevnicu, poručio je Draško Stanivuković. Uz njega su stali opozicionari u Gradskoj skupštini i nezadovoljni građani, koji su pod parolom „Nedjeljom ne djelam“ poslali poruku odbornicima neposredno pred početak sjednice.

„Mislimo da niko ne treba da se bogati na grbači radnika koji su obespravljeni i obezvrijeđeni i na svaki način poniženi“, kaže poslanik i predsjednik Gradskog odbora PDP-a Draško Stanivuković.

Opozicija u Skupštini grada ne podržava bilo kakve promjene u radnom vremenu ukoliko one idu na štetu radnika, kao što je ovdje slučaj. Napominju da je skandalozno da je „Delta planet“ od početka nedjeljom radio do 22 časa i da će, kako stvari stoje, to proći sa mizernom novčanom kaznom. Nezavisni odbornik Mirna Savić - Banjac kaže da je problem u ovom slučaju mnogo veće prirode.

„Moramo da zaštitimo radnike. Da mi živimo u jednom uređenom društvu gdje se poštuju prava radnika i gdje su oni nagrađeni za svoj rad, onda bismo mogli razgovarati o radnom vremenu nedjeljom. Da rade oni radnici koji to žele i da rade za višestruko više dnevnice i da odluče da li žele dodatno da zarade. To je onda sasvim druga priča. Svi smo svjedoci da živimo u okruženju, društvu i gradu gdje su prava radnika na vrlo niskom nivou i da ne budu plaćeni adekvatno ni za rad koji sada rade“, objašnjava ona.

Gradonačelnik Banjaluke ostaje pri stavu da je produženje radnog vremena, onome ko to želi, dobrodošlo. Smatra da ovdje nije u pitanju radno vrijeme radnika, već trgovina, i da pitanjem radnika treba da se bave nadležne sindikalne organizacije i Inspektorati rada.

„Ako fabrika radi 16 sati, to ne znači da radnik radi 16 sati. Radnik radi 8 sati. Ako radi duže od toga, onda je to pitanje sindikata, inspekcije i poslodavca. To nije pitanje radnog vremena“, kaže gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

„Ja sam predložio gradonačelniku da otvori svoj kabinet nedjeljom do 22 časa, da vidimo da li će onda imati onu baštu koja mu je uvijek onako zelena, ako nedjeljom bude radio do 22 časa“, kaže Stanivuković.

Sindikati, s druge strane, smatraju da je riječ upravo o radnom vremenu i teškim uslovima rada. Sidnikat turizma, trgovine, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Republike Srpske nekoliko puta tokom prošle godine pokretao je inicijativu da se zabrani ili na neki način ograniči rad nedjeljom. Poručuju da se moraju sagledati brojni faktori koji utiču na život stanovništva u Srpskoj i koji krše interese radnika, kojih je samo u oblasti trgovine skoro 40 hiljada.

„Radnik danas u trgovini živi izuzetno teško. Radi duže od 40 sati sedmično. Radi u šestodnevnoj ili sedmodnevnoj radnoj sedmici. Na zapadu je to četiri ili pet dana, nedjelja nije radna i rijetko gdje postoji da neka trgovina radi nedjeljom. Kod nas se radi non-stop i tendencija je, kako to Grad Banjaluka danas planira, da radnik u trgovini radi 24 časa“, kaže Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma i uslužnih djelatnosti.

Prosječna plata radnika u trgovini iznosi 688 KM, što je 77 odsto prosječne plate u Srpskoj. Ovom platom radnici mogu pokriti svega 36 odsto mjesečne potrošačke korpe. „Ovo je dovoljno da ne odustanemo od borbe za naše radnike“, poručuju iz granskog sindikata. 

Kažu da će tražiti izmjene Zakona o trgovini i Zakona o radu, pozivajući se na primjer Slovenije, gdje su radnici koji rade nedjeljom ili praznikom plaćeni i do 250 odsto u odnosu na dnevnicu. Osim izmjena zakona, ne isključuju ni druge oblike sindikalne borbe.

(BN TV)