fbpx

Obustaviti rad i izgradnju mini hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci

MHE Kasindolska rijeka bll

Neformalna grupa građana okupljena pod nazivom "Stop izgradnji mini hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci“ uputila je otvoreno pismo Ministrici za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenki Golić. U pismu traže obustavu rada mini hidroelektrane Podivič i izgradnje mini hidroelektrane Samar.

Građani okupljeni u grupu koja želi obustaviti gradnju mini hidroelektrana na Kasindolskoj rijeci traže obustavu gradnje dvije hidroelektrane na ovoj rijeci i obustavu rada jedne koja je već izgrađena.Smatraju da su nedavne poplave bile isključiva posljedica gradnje ovih objekata, za koje, navode, nikad nije ni smjela biti izdata ekološka dozvola.

SARA TUŠEVLJAK, "Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci“

"Za zasutavljanje rada nisu bile dovoljne ni pravosnažne preesude Okružnog suda u Banjaluci kojim su im poništene obnovljene ekološke dozvole za sve tri mini hidroelektrane. Zar nije dovoljno da naši građani ne žele ove elektrane i zar im nije dovljno što se vidi kakve su posljedice".

Stare ekološke dozvole istekle su prošle godine, da bi ih, sve tri, potom banjalučki Okružni sud i poništio, a resorno ministarstvo tek onda obustavilo postupke izdavanja novih ekoloških dozvola. Epilog čeka odluku Vrhovnog suda Republike Srpske, dok u resornom ministarstvu kažu da su sad suočeni sa milionskim tužbama investitora.

SREBRENKA GOLIĆ, ministar za prostorno uređenje i ekologiju RS

"Već neki investitiri optužuju naše ministarstvo i Vladu Republike Srpske, odakle nama pravo da obustavljamo neke radnje i prava koja su stečena u nekom ranijem periodu i da imaju pravo na to."

Predstavnici građana koji se protive gradnji ovih elektrana navode kako su se obraćali svim relevantnim institucijama, kao i Vodama Srpske, ali je podrška izostala.

SUNČICA KOVAČEVIĆ, "Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci“

"Naše pravo da se izjasnimo o izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci uskraćeno je dva putra kroz izmjene Prostornog plana Grada Istočno Sarajevo,a zatim kroz postupak izdavanja ekoloških dozvola jer nas niko nije informisao."

U Vodama Srpske ograđuju se u ovom slučaju tvrdeći da nije njihova nadležnost.

Podsjećamo da su predstavnici grupe građana koji se protive gradnji na Kasindolskoj rijeci još u avgustu upozoravali na opasnost od poplava, ali da je reakcija nadležnih tada izostala, a poplave u ovom dijelu Republike Srpske nedavno su uzrokovale višemilionske štete.

BHRT